Сериалите на 2021 - сбъднати мечти, разбити очаквания и позабравени адаптации

Съдържанието на стрийминг платформите се обогатява с такава скорост, че понякога забравяме какво сме си набелязали малко след като ни поотмине еуфорията покрай току-що направеното “откритие”. Ето защо подобен тип списъци се създават именно с целта да не стоим безидейно на дивана, чудейки се в какво да вложим свободното си време.

Всъщност какво можем да очакваме от 2021 – малко повърхностно, но можем да разделим предстоящите сериали на три категории: сбъднати мечти, разбити очаквания и позабравени адаптации.

Сбъднати мечти: в тази категория поставяме заглавията, които сме очаквали да не видим

Foundation (Apple TV)

Не знаем за вас, но ние затаихме дъх при тази новина. Още повече, че 2021 леко ни се издигна в очите поради факта, че (евентуално) ще ни даде Foundation и Dune по едно и също време. Адаптация по най-влиятелната фентъзи поредица на миналия век, сътвoрена от гения Айзък Азимов. Трейлърът е феноменален, а в него виждаме, че подборът на актьори включва Джаред Харис (Mad Men, The Crown, Chernobyl), Лий Пейс (The Hobbit, Guardians of the Galaxy, Captain Marvel) и още много талантливи артисти.

The Lord of The Rings (Amazon)

Сериал по такава великолепна поредица може да има само два пътя пред себе си – или ще грабне сърцата на феновете, или ще бъде тотален провал. За проекта не се знае много, освен че Amazon са заплатили 250 милиона долара, за да придобият правата върху книгите на Толкин. Историята обаче няма да повтаря познатата ни историческа последователност, а ще ни отнесе в миналото, към Втората епоха на Средната земя. Поредицата се снима отново в Нова Зеландия, а в редиците на актьорския състав няма толкова познати имена. Какъв ще е крайният продукт – предстои да видим.

The Wheel of Time (Amazon)

В която и група за фентъзи да попаднете, в който и да е книжен форум да членувате, в някакъв етап от вашето индивидуално развитие трябва да попаднете на „Колелото на времето“. А заедно с това идва и въпросът: „Защо до този момент (за бога) тази поредица няма екранизация?“. Amazon вземат две дини под една мишница и заедно с Lord of the Rings потъват и в света, създаден от Робърт Джордън. Някои фенове смятат дори, че той е по-интригуващият от двата. Дали ще има скрити crossover препратки един към друг, или ще се изправят в състезание – подобни въпроси само усилват нетърпението ни.

The Watch (BBC America)

Отново любим фентъзи автор – ако се чудите кого сме пропуснали – The Watch е адаптация по „Светът на Диска“, създаден от гениалния Тери Пратчет. Narrativia го описват като „пънк-рок трилър“, за нас си е черна комедия, но какъвто и да е жанрът, едно не може да бъде отречено – колкото и да не е визуално привлекателен, всеки от нас е искал поне за ден да попадне в Анкх-Морпорк. Актьорският състав може и да не включва големи имена, но определено правят големи роли.

The Stand (CBS)

2021, адаптация, велик автор – Стивън Кинг, и The Stand. Много конспиративни теории свързаха точно това произведение на Кинг със случващото се през 2020. За наше щастие пандемията не унищожи почти цялото население на планетата, оставяйки колоритни личности, които да оцелеят и да запазят света под някаква форма. Малко е да кажем, че поредицата е вълнуваща, актьорският състав е феноменален и не знаем как да започнем – Упи Голдбърг, Джеймс Марсдън (Westworld), Одеса Янг (Looking for Grace), Оуен Тийг (Bloodline, Black Mirror), Александър Скарсгард (True Blood, Big Little Lies), Амбър Хард (бившата жена на Джони Деп) и много други. И ако книгата ви се е сторила предизвикателство, не си мислете същото за сериала – това е заглавие, което не трябва да се пропуска.

Shadow and Bone (Netflix)

Aдаптация по фентъзи поредицата от 2012, написана от Лий Бардуго. Освен смразяващия тийзър друг известен факт е, че в главните роли ще видим Джеси Мей Ли, позната ни от One Night in Soho и Бен Барнс, който няма как да сме пропуснали в Westworld, The Punisher и The Chronicles of Narnia.

WandaVision (Disney+)

За сериала разбрахме още през декември и от трейлъра не ни става ясно каква точно жанрова стилистика се опитват да вкарат сценаристите на поредицата, но по всяка вероятност напрежението ще е съпроводено с типичния за Marvel хумор.

Loki (Disney+)

Заглавията в Disney+ са прекалено много и ако споменем всички, определено ще разводнят цялата ситуация. Но трейлърът на поредицата за черната овца в семейството на Тор направо ни грабна.

Разбити очаквания – тук сме включили сериалите, които са базирани върху истински истории и които определено не са имали щастлив край

The Lady and the Dale (HBO Max)

Поредицата е продуцирана от братя Дюплас и разкaзва историята на Лиз Кармайкъл, която през 70-те създава собствена автомобилна компания. Но популяризирането на бизнеса ѝ не се ограничава до интервютата за Newsweek и People Magazine, но и до някои не толкова легални практики, които превръщат случая в неразгадана мистерия.

American Crime Story: Impeachment (FX)


След О Джей Симпсън и Джани Версаче създателите на American Crime Story се насочват към поредното емблематично събитие – а именно импийчмънта на Бил Клинтън заради връзката му с работещата в Белия дом стажантка Моника Люински. В ролята на скандалния американски президент ще видим страхотния Клайв Оуен, а компания ще му правят Бини Фелдщайн, Анали Ашфорд, Сара Полсън и Били Айхнер.

Young Rock (NBC)

В късните часове на дните в детските ни години, малко след като родителите ни заспиваха тихи стъпчици се отправяха към телевизора, за да гледат поредната битка, излъчена от WWE. Нямаше как да пропуснем, защото на другата сутрин съучениците ни щяха да ни препитват в междучасията. Няколко десетилетия по-късно едно име блести над всички и то е Дуейн Джонсън (познат ни като Скалата). Поредицата проследява неговия живот в ранните години на кариерата му. Заради трудностите по пътя поставяме това заглавие в „разбити очаквания“, но всъщност те донасят на Джонсън сбъднати мечти.

The Dropout (HULU)

Eто и нещо съвсем ново – сериал, базиран върху подкаст. Появата на подобен синтез от медии определено издига информираността ни на ново ниво. The Dropout, както вече споменахме, е подкаст на ABC News от първите дни на 2019 година. Той проследява историята на Елизабет Холмс, която определено се пребори да се нареди сред най-обсъжданите хора на десетилетието. Тя бе обявена за най-младия милиардер, а създадената от нея компания Theranos твърдеше, че е на път да направи пробив в генетиката, медицината и кръвните проби. Всичко това трябваше да се осъществи посредством мистериозната кутийка за кръвни тестове, наречена „Едисон“, която така и не видя бял свят, а оценяваната някога на 9 милиарда Theranos се срина за няколко дни. През изминалата година HBO привлякоха вниманието към историята с The Inventor: Out of Blood in Silicon Valley, но HULU искат да се гмурнат още по-надълбоко в една от най-големите модерни измами. В ролята на Елизабет Холмс ще видим познатата ни от Saturday Night Live Кейт Маккинън.

Landscapers (Sky, HBO)

Сериалът ще проследи криминалната история по действителен случай на двойката Сюзън (изиграна от Оливия Колман, очаровала ни с ролите си в The Crown, The Favorite, Doctor Who, The Iron Lady, Murder on the Orient Express и много още заглавия) и Кристофър, които убиват родителите на Сюзън, заравят телата в градината си в Мансфийлд, а престъплението остава неразкрито с години. С помощта на реални документи и доказателства от делото създателите на Landscapers (които са същите от минипоредицата Chernobyl) се заемат с тази уникална история и я превръщат в черна комедия.

Inventing Anna (Netflix)

Признаваме си, че тази истинска история ни е подминала, ето защо няма да пропуснем сериала, посветен на рускинята Ана Сорокина, която през 2013 година се мести в Ню Йорк и създава мита за Ана Делви. Родителите на Сорокина, които са домакиня и шофьор на камион, ѝ изглеждат като скучна семейна двойка, ето защо тя се превръща в Ана Делви – изключително заможна немска наследница. Как поддържа мита и начина си на живот и какви са последствията, след като я разкриват, ще ни разкрие продуцентът Шонда Раймс (която много добре знае как се прави великолепен сериал след Grey`s Anatomy и Scandal).

Позабравени адаптации – заради тази категория можем да си зададем въпроса, всъщност коя година сме, защото заглавията са пожънали своя успех преди години, но темите са общовалидни и създателите им са решили да ги претворят според живота днес

Gossip Girl (HBO Max)

XOXO, не може да сте пропуснали манията по Gossip Girl, като от 2007 измина почти едно поколение време. За наше щастие сценаристите не са залитнали да ни показват Блеър и Серина в техните късни 30 години – може би поради причината, че нямаше да се получи продукт, много по-различен от Sex and the City и The Girls. За сметка на това мнозина се питат каква е алтернативата през 2021, когато в телефоните на новите герои присъстват Snapchat и TikTok. Историята ще бъде разгледана през погледа на същия екип от сценаристи – Джош Шварц, Стефани Севидж и Джошуа Сафран. А в началото и в края на всеки епизод с нас ще е познатия глас на Кристен Бел, нашепваща ни тайните на Gossip Girl.

Sex and the Сity (HBO Max)

„Сексът и градът“ е една епоха. Тя оформи мисленето, мечтите, разбиранията на цяло едно поколение, повдигна теми за емоционалните взаимоотношения между хората, за които никой не искаше да говори. Извади любовните „скелети от гардероба“ и показа, че всички така правят и на всеки може да се случи, въпреки че никой не си го признава. Сериалът споделяше истории, чиито наследници сега циркулират из тайните женски групи. И след като светът за малко да свърши през 2020, 2021 ни донася продължението на „Сексът и градът“ And just like that… който ще проследи какво се е случило с 3 от героините – Кари, Шарлот и Миранда, защото Саманта няма да се завърне за тази поредица. Дори няма да питаме дали ще привлече публика – милиони ще изгледат поредицата дори само от любопитство.

Nine Perfect Strangers (Hulu)

Явно формулата от Big Little Lies е доста успешна, защото The Undoing също разбуди доста дискусии и успя да задържи зрителите пред екрана. Минисериалите печелят точки пред протяжните мултисезонни поредици, като предлагат много напрежение за по-кратко време. Освен това сценаристите използват възможността да обърнат по-голямо внимание на вътрешния свят на героите, дълбаейки в психологическите им възприятия към неочаквани събития в ежедневието. Дейвид Кели отново залага на сигурно с Никол Кидман, изпращайки я на уелнес трансформация заедно с още няколко интересни личности, пресъздадени от Мелиса Маккарти, Самара Уивинг, Майкъл Шанън, Реджина Хол и други. Сюжетът следва романа на Лиан Мориарти, която – да, познахте – е авторът на Big Little Lies.

All Creatures Great and Small (PBS)

Всъщност сериалът е адаптация по книгите със същото име, като не е първата по рода си. Непознатa за повечето нас, тематиката е изключително традиционна за британския уют и засяга преживяванията на британски селски ветеринар.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини