8 заблуди за захарта, от които да се поучим

Всички можем да се съгласим, че захарта не е здравословна храна, но също така не е и отровата, за която е набедена.

За много от нас би било добре да ограничим нейния прием, но точно тук изниква опасността да попаднем в капана на някоя от заблудите, свързани със захарта.

Вярно ли е, че някои видове захар са по-здравословни от други? Дали наистина бързият път към отслабването минава задължително през пълното спиране на захарта? Захарта ли е причината за акнето, промените в настроението и други здравословни проблеми?

Оказва се, че отговорите може да не са точно тези, за които си мислим.

„Всички източници на захар са вредни“

Често сме чували, че трябва да ядем по-малко захар. Това, което експертите имат предвид, е, че трябва да ядем по-малко добавена захар. Това е допълнителната захар в храните, която придава по-сладък вкус - като кафявата захар в бисквитите и меда, с който подслаждаме киселото мляко.

Добавената захар е различна от тази, която се среща естествено в някои храни, като плодовете и млякото. Естествената захар идва в комбинация с витамини, минерали и хранителни вещества, които помагат да се компенсират някои от вредните й ефекти. Плодовете, например, са богати на фибри, които помагат на тялото да усвоява захарта по-бавно.

„Естествените захари са по-добри“

Вярно е, че минимално преработените подсладители, като меда и кленовия сироп, съдържат повече хранителни вещества от силно преработените, като бялата захар. Количествата на тези хранителни вещества обаче са малки, така че е малко вероятно да имат измеримо въздействие върху здравето. За тялото всички източници на захар са еднакви, а храносмилателният ни тракт ги разгражда до простите захари, наречени монозахариди.

„Захарта трябва да се спре завинаги“

Не е нужно да спирате изцяло добавената захар, а да не прекалявате с нея. Американската сърдечна асоциация препоръчва дневният прием на добавена захар при жените да не превишава 6 чаени лъжички (25 грама), а при мъжете да е под 9 чаени лъжички (36 грама).

 „Невъзможно е захарта да се спре“

Опитайте да проследите приема си на храна чрез приложение за проследяване на храненето за няколко дни. Това може да ви даде представа колко захар всъщност приемате. Ако прекалявате, опитайте постепенно да намалите захарта, като хапвате по-рядко и на по-малки порции, вместо да се отказвате изобщо от любимите си сладки. Пакетирани храни, като хляб, плодово мляко, зърнени закуски, дори кетчуп и доматен сос, може да съдържат повече добавена захар, отколкото очаквате. Затова обърнете внимание на етикетите и потърсете варианти без добавена захар.

„Бялата смърт“

Може би сте чували, че захарта е свързана със сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и рак, но това важи при прекомерен прием. Приемът на захар в умерени количества няма да съкрати живота ви. Проучване на American Journal of Clinical Nutrition, което проследява над 350 000 души в продължение на повече от десетилетие, установява, че добавената захар не е свързана с повишен риск от смърт. Стига да не прекалявате.

„Захарта е наркотик“

Защо някои хора не могат да живеят без сладко? Отговорът е, че сладките храни водят до рязък скок на кръвната захар, последван от бързо спадане, което ни кара да се чувстваме уморени и с главоболие. Това често кара хората да търсят повече захар, за да стабилизират кръвната си захар и да се почувстват по-добре. Засега не е доказано, че захарта има пристрастяващото действие по начина, по който влияят наркотичните вещества. Това, което може да ни помогне да смекчим глада си за сладко, е да избягваме наличието на храни с добавена захар у дома.

 „Храните без захар са добра алтернатива“

Храните, приготвени с нискокалорични или безкалорични подсладители, като диетична сода или бисквити без захар, могат да се окажат по-нездравословния вариант. Някои подсладители, като аспартамът, захаринът и сукралозата, са свързани с увеличаване на теглото, сочат проучвания, публикувани в Canadian Medical Association Journal. Нещо повече, те повишават риска от високо кръвно налягане, диабет тип 2, метаболитен синдром, инфаркт и инсулт.

„Диетата без захар е гаранция за отслабване“

Когато замените обичайната зърнена закуска със сандвич с яйце и колбас, това може дори да доведе до наддаване на тегло, въпреки че сандвичът е с много по-ниско съдържание на захар. Вместо това изберете неподсладен вариант на обичайната си закуска или постепенно намалете количеството захар, което добавяте към храни като овесени ядки, кафе или смутита.

Източник: http://puls.bg
Последни новини