Общинският съвет в Смолян прие наредба за управление на отпадъците в общината

Чрез безплатно мобилно приложение хората ще подават сигнали за повредени съдове за смет, нередовно изхвърляне на отпадъците, нерегламентирани сметища и др.

Общинският съвет – Смолян прие на днешното си заседание Наредба №9 за управление на отпадъците в общината. Бяха направени и две предложения от общински съветници, които бяха допълнени към Наредбата. Първото е да се създаде безплатно мобилно приложение за гражданите на община Смолян, за да могат да подават сигнали, свързани с управлението на отпадъците, като повредени съдове за смет, нередовно изхвърляне на отпадъците, нерегламентирани сметища и др. Второто прието предложение е за маловажни нарушения, като изхвърлени пластмасови чаши, бутилки и други по-дребни отпадъци да се налага глоба от 50 лв. Нарушението да се установява със съставяне на протокол от общински служители и органите на реда.
Наредбата влиза в сила от 1 февруари т.г. Тя има за цел да осигури синхронизиране на местната нормативна уредба с европейското и българското законодателство, както и да създаде условия за подобряване управлението на отпадъците и поддържане на чистотата на територията на община Смолян без риск за човешкото здраве и околната среда. Наредбата ще бъде публикувана и в сайта на община Смолян.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини