8 °C

Насоки за използване на изкуствения интелект за военни и цивилни цели прие комисията JURI на ЕП

  • Изкуствения интелект не може да замени нито вземането на решения от човека, нито човешкия контакт
  • Необходима е стратегия на ЕС срещу смъртоносните автономни оръжейни системи
  • Призив за забрана на "приложенията за социално оценяване с висока степен на вмешателство" от страна на публичните органи; загриженост относно "дълбинното фалшифициране" (deep-fakes)

Изкуственият интелект (ИИ) трябва да бъде обект на човешки контрол, който позволява на хората да го коригират или деактивират в случай на непредвидено поведение, заявяват членовете на ЕП. Документът е гласуван в комисията JURI по правни въпроси на Европейския парламент.

Докладът, приет в сряда с 364 гласа "за", 274 "против", 52 "въздържал се", призовава за правна рамка на ЕС относно ИИ с хармонизирани определения и общи етични принципи, включваща използването му за военни цели. Той също така призовава ЕС и неговите държави членки да гарантират, че ИИ и свързаните с него технологии са насочени към човека (т.е. са предназначени за услуга на човечеството и общото благо).

Употреба за военни цели и човешки надзор

Евродепутатите подчертават, че човешкото достойнство и правата на човека трябва да се зачитат във всички дейности на ЕС, свързани с отбраната. Системите, задействани с ИИ, трябва да позволяват на хората да упражняват значителен контрол над тях, така че те да могат да поемат отговорност и отчетност за използването им.

Използването на смъртоносните автономни оръжейни системи повдига основни етични и правни въпроси относно контрола от страна на човека, казват евродепутатите, като отново призовават за стратегия на ЕС за забраната им, както и за забрана на т.нар. "роботи убийци". Решението за избор на мишена и предприемане на смъртоносни действия от автономна оръжейна система трябва винаги да се взема от човек, който упражнява пълноценен контрол и преценка в съответствие с принципите на пропорционалност и необходимост.
Текстът призовава ЕС да поеме водеща роля в създаването и насърчаването на глобална рамка, регулираща използването на ИИ за военни цели, заедно с ООН и международната общност.

Изкуственият интелект в публичния сектор

Нарастващото използване на системи с ИИ в обществените услуги, особено в здравеопазването и правосъдието, не следва да замества човешкия контакт или да води до дискриминация, твърдят членовете на ЕП. Хората следва винаги да бъдат информирани, ако са обект на решение, основано на ИИ, и да имат възможност да го обжалват.

Когато ИИ се използва в сфери свързани с общественото здраве (напр. подпомагана от роботи хирургия, интелигентни протези, прогнозна медицина), личните данни на пациентите трябва да бъдат защитени и да се спазва принципът на равно третиране. Въпреки че използването на технологии в областта на ИИ в сектора на правосъдието може да спомогне за ускоряване на производствата и вземане на по-рационални решения, окончателните съдебни решения трябва да се вземат от човек, да се подчиняват на строга проверка от страна на човек и да подлежат на справедлив съдебен процес.

Масово наблюдение и дълбинни фалшификати

Евродепутатите също така предупреждават за заплахи за основните права на човека и държавния суверенитет, произтичащи от използването на технологиите в областта на ИИ в рамките на масовото гражданско и военно наблюдение. Те призовават да се забрани на публичните органи да използват "приложения за социален рейтинг с висока степен на вмешателство" (за наблюдение и оценяване на гражданите). Докладът също така изразява загриженост относно "технологиите за дълбинно фалшифициране" (deepfake technologies), които имат потенциала за "дестабилизиране на държави, разпространяване на дезинформация и оказване на влияние върху избори".

Докладчикът Жил Льобретон (ИД, Франция) заяви: "Изправени пред многобройните предизвикателства, породени от развитието на ИИ, ние се нуждаем от правни отговори. За да подготви законодателното предложение на Комисията по този въпрос, настоящият доклад има за цел да създаде рамка, която по същество припомня, че във всяка област, особено във военната и в тези управлявани от държавата, като правосъдието и здравеопазването, ИИ трябва винаги да остане инструмент, който се използва единствено за подпомагане на вземането на решения или подпомагане при предприемането на действия. Той никога не трябва да замества или освобождава хората от отговорност".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини