8 °C

Изкуственият интелект, миграцията, борбата с прането на пари през тази година ще са приоритети за ЕК и ЕП

Борбата с прането на пари и финансиране на тероризма през тази година ще бъде сред приоритетите за ЕК и ЕП, съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той припомни, че вече е факт по-прозрачна и по-точна методика за изготвянето на списък с високорискови трети страни със стратегически слабости в нормативните си уредби за борба с тоя тип престъпления. Идеята е да се идентифицират държавите, които представляват съществена заплаха за финансовата система на ЕС, и да се поддържа по-тясно сътрудничество със Специалната група за финансови действия (FATF), уточни Радев.

Още през първото тримесечие на годината ще бъдат обявени новите правила по шестте стълба, с които ще бъдат допълнително подсилени защитните механизми на ЕС за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, посочи Радев. По думите му пакетът от мерки трябва да гарантира единна нормативна уредба и нейното ефективно прилагане, по-добри надзор и координация между звената за финансово разузнаване на държавите-членки, по-активно съдебно и полицейско сътрудничество.

Предстои ЕК да обяви законодателното си предложение за правната рамка за използване на изкуствения интелект, каза още евродепутатът. Той припомни, че в края на миналата година ЕП прие три доклада, които очертават как ЕС да регламентира приложното поле на изкуствения интелект по отношение етичните стандарти, гражданската отговорност и правата върху интелектуалната собственост. По думите на Радев на пленарната сесия през тази седмица ще се гласува и доклад за използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели, като идеята е да бъде наложена забрана на напълно автономните оръжия.
Позицията на Радев е, че гласуваните от ЕП препоръки по темата с изкуствения интелект са много важни, тъй като призовават човешкият надзор да бъде гарантиран, а управляващите високорискови технологии с изкуствен интелект да носят отговорност в случай на причинени вреди. Освен това се настоява за ефективни мерки за защита на интелектуалната собственост, допълни евродепутатът. По думите му основание за това е фактът, че само за последното десетилетие ръстът на публикуваните заявления за патенти достига 400 процента.

През тази година предстои работа и по новия план на ЕС за миграцията, каза още Радев. Неговите лични очаквания обаче са, че по тази тема трудно ще се постигат компромиси между държавите. Голям приоритет на европейските институции е и смекчаването на негативното икономическо и социално въздействие на COVID-кризата, допълни евродепутатът. Той припомни, че дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с инициативата NextGenerationEU, която е временен инструмент за стимулиране на възстановяването, осигурява общо 1,8 трилиона евро. Това е най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС, и ясно доказателство, че европейската солидарност е в действие, посочи евродепутатът. Според него българското правителство е успяло да договори отлични параметри за страната ни и тя е сред безспорните печеливши от разпределението на осигуреното еврофинансиране.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини