14 °C

110 деца няма да плащат такса за детска градина

С 83 520 лв. целеви средства разполага Община Първомай за намаляване или пълно освобождаване от такси на деца от задължителна предучилищна възраст. Средствата са от Републиканския бюджет и са само за 2021 година. 

Проектът на наредбата е качен за обществено обсъждане на сайта на общината в раздела на Общински съвет, в който се правят предложенията за промени в нормативните документи.

Изискването е 50% от предоставените средства да се използват за освобождаване от такси на деца по определени критерии, които са описани в наредбата. Сред тях са доход на семейството, многочисленост, деца с един родител, деца от приемни семейства и други. Средствата са достатъчни 110 деца да не плащат такса за посещение на детска градина в общината.

С останалите средства ще бъде намалена таксата на всички деца от 42 на 30 лв. Радослава Ставрева подчертава, че средствата са само за деца, които са в задължителна предучилищна възраст, т.е. на 4,5 и 6 години. „Нашето желание, добавя тя, е да освободим от такси всички деца, но за момента нямаме тази възможност.“

Промените ще влязат в сила след обсъждането им и приемането им от Общинския съвет.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини