Oсем причини да не хвърляте утайката от кафето

Кафето е любима напитка: горещо, ароматично, ободряващо. Но и употребяваната утайка от кафе също може да ви послужи. Вместо да я изхвърлите на боклука, може да я използвате за много други идеи. Понякога те са успокояващи, друг път практични, а в трети случаи просто красиви. При всички положения следните съвети и трикове имат едно общо нещо: те са просто гениални!

Ето при какви проблеми утайката от кафе е идеалният помощник:

1. Сапун против целулит

Най-страхотният сапун идва от кухнята. Той не само ухае чудесно и изглежда умопомрачително, но помага и за стягане на съединителната тъкан. Затоплете на водна баня един глицеринов сапун. Щом се втечни, добавете  утайката от кафе. Когато сапунът добие черно-кафява окраска, напълнете го в силиконова форма и оставете да се втвърди.

2. Средство за търкане и лъскане

Ако не искате да миете с химически препарати или да киснете дълго мръсните си съдове, използвайте утайка от кафе. Разтворете я с малко вода в една купа и потопете гъбата в течността. След това изтъркайте тенджерите, тавите и тиганите си до блясък.

3. Оцветяване на салфетки

Оригинална идея за украса, когато сте поканили гости на вечеря: оцветете белите салфетки от плат, като ги накиснете за 3 часа във вода, към която сте добавили утайка от кафе. Бежово-кафявият цвят, който ще постигнете, изглежда на масата едновременно семпло и благородно.

4. Тор за цветя

В старата утайка от кафе се съдържат много минерали, които придават на растенията сила за цъфтеж и растеж. Просто поръсете пръстта – в саксията или в градината - с една лъжица утайка от кафе и полейте.

5. Уморени очи

Загрейте 3 супени лъжици кокосово масло, 2 супени лъжици бадемово масло и 5 супени лъжици утайка от кафе в тенджера и оставете всичко да къкри половин час. Прецедете извлека и разбъркайте отново с 2 супени лъжици кокосово масло. Така получената успокояваща маска за лице освежава най-вече уморените очи.

6. Драскотини по дървените мебели

Пригответе паста от ленено масло и утайка от кафе и намажете с нея драскотините по дървените мебели. Оставете я да подейства и накрая избършете с мека кърпа. По този начин надрасканите участъци ще се замаскират идеално. Отначало изпробвайте този трик върху незабележимо място, за да се убедите, че сместа отговаря на цвета на дървото.

7. Вонящи обувки

Поставете в обувките за през нощта торбички от тензух, пълни с изсъхнала утайка от кафе. Така ще прогоните трайно миризмата на пот и спарено.

8. Вмирисани ръце

Ръцете също могат да се пропият с неприятна миризма, особено когато сме рязали лук и чесън. Просто натрийте дланите с изсъхнала утайка от кафе – тя ще неутрализира миризмата.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини