Дини, но само за богаташи

Мислехме си, че 400 евро за килограм картофи е пълна лудост, но шокът ни бързо отмина, след като разбрахме, че има и още по-скъпи продукти.

Както се оказа, явно нищо не сме видели. Ето ги и доказателствата.

Мед от Манука

Медът от храста Манука е направо извънземен и бори от възпалено гърло до бактериални вируси. Проблемът е, че расте само в Нова Зеландия и Австралия, и това е другата причина за цената му. 400 евро за един буркан! Някои от по-предприемчивите вече са се усетили и е пълно с фалшификати. За да не се окаже, че сме били път напразно, трябва да има логото на UMF (Unique Manuka Factor), съветват от Tips and Tricks.

Магарешко сирене

Истински деликатес. Прави се от магарешко мляко, на вид е кремообразно, пушено и бяло. Произвежда се предимно в Сибир и хич не е лесно да се направи. Нужно е мляко от застрашен вид магаре, а за 1 килограм сирене отиват 25 литра мляко. Затова и 1 килограм излиза 1000 евро. Неслучайно се прави по поръчка.

Рубинено римско грозде

Това е сорт трапезно грозде, което расте само в японската префектура Ишикава. Дебютира през 2008 г. и събира очите на цял свят най-вече с размера на гроздовете, които са с тези на топче за пинг-понг.

На цвят е червено, а един грозд трябва да тежи над 20 грама и да съдържа минимум 18% захар. Иначе не става. Това са изискванията за обикновения вариант, но има и "премиум клас". За да мине за такъв, гроздът трябва да тежи поне 30 грама! През 2010 г. са се родили само шест такива грозда, през 2011 г. - нито един, а през 2013 г. - само 1 чепка от редкия екземпляр. Последният се е продал за 4000 долара! Научихме от Sarah Amissah.

Диня Денсуке

Още един безумно скъп (и забранен за мнозина) плод от Япония. По-точно от остров Хокаидо. Тази диня е с много по-тъмна кора, хрупкава и много по-сладка от своите обикновени подвластнички.

По принцип върви по 250 долара, но цената на най-изкусителните варира между 1000 и 4500 долара. А през 2008 г. някой е дал за една такава цели 6000 евро! И не се намират на пазара, могат да се купят само на търг, който се обявява през юни. Ще си сложим римайндър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини