Явор Гечев: Парите за фойерверки ги дайте за добра кауза

Малцина си дават сметка какво могат да причинят пиратките в новогодишната нощ на животните. Това се отнася дори за хора, които обичат животните, каза пред БНР Явор Гечев, доскоро водещ активист на Фондация „Четири лапи“.

Силните гърмежи и светлини по средата на нощта се отразяват зле и на домашните, и на дивите животни, поясни той.

Въпреки предупрежденията всяка година има изгубени домашни кучета и котки около празниците, защото при изпадане в стрес и паника животните изгубват ориентация и тръгват да търсят най-близкото възможно укритие. Инстинктът за самосъхранение в такъв момент е толкова силен, че животното пренебрегва дори нормални опасности, от които е свикнало да се пази денем – например автомобили и височини.

„Най-тежко е за дивите животни, особено птиците. Те са с много деликатна психика, с много изострени сетива. Когато едно животно бива легнало през нощта да спи, да не говорим за тези, които заспиват зимен сън, и започне тази пукотевица, животните изпадат в паника. Птиците политат – през нощта те нямат никаква ориентация и много често падат жертви или на това, че се блъскат в сгради, или на това, че са уцелени от фойерверки. Диви животни излизат на пътищата и ги прегазват автомобили или пък попадат в среда, в която не могат да оцелеят“, подчерта Гечев в предаването „Преди всички“.

Гечев сравни ефекта от празничните гърмежи върху животните с този върху заспал човек, който се буди от звук като този от експлозията на пристанището в Бейрут, комбиниран с изригването на вулкан и земетресение.

Болниците се пълнят с пострадали от пиратки хора, припомни още Явор Гечев и посъветва собствениците на домашни любимци да ги разходят по светло или на каишка, за да ги предпазят от изгубване по време на гърмежите.

Има държави, в които и търговията, и използването на пиротехника са ограничени, уточни Гечев и даде пример с Холандия, където са съобразили, че заради Covid ситуацията не искат допълнителен прием на пациенти в болниците.

„Още преди да започне пандемията и други градове – в Италия, в Германия, в Австралия забраниха употребата на пиротехнически средства именно с идеята да се предпазят животните. Под натиска на неправителствени организации, осъзнавайки опасността, която може да бъде причинена най-вече на дивите животни“, коментира Явор Гечев.

Парите, които се дават за фойерверки, да се дадат за добра кауза, с която да завършим една тежка година с нещо хубаво, призова Гечев.

Източник: БНР

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Юн
    Юнак Георги
    1 -1
    16:04, 31 дек 2020
    То хубаво г-н Гечев ама то няма да празнуваме,сега и пиротехнически средства да не ползваме.Не съм привърженик на пиротехниката,но не обичам да ми се слагат ограничения и то глупави.Всеки си има клауза и си я защитава.Не пречете на чуждата.Аз няма да опровергавам вашата теория.Демокрация е всеки може да говори каквото си иска.Нека няма наранени хора и животни.Весело посрещане на Нова година.
    • Пи
      Пич
      1 0
      00:03, 1 яну 2021
      Гърменето ако те кефи значи или си умствено изостанал или си психически повреден
Последни новини