Бейби бум в края на 2020

Бейби бум в пандемията отчитат големи АГ болници в столицата, показа проверка на „Телеграф“. Именно в София са проплакали най-много новородени. Само в две общински болници те са близо 5000.

След Коледа АГ „Шейново“ и „Света София“ се похвалиха с повече новородени тази година – съответно 2360 и 2260 бебета са проплакали в двете болници. Още в началото на пандемията през март директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев прогнозира пред „Телеграф“ повече деца тази година.

Сега, 10 месеца по-късно, той отчете, че от 9 години насам не са се раждали толкова много бебета. "Ще завършим годината с един голям брой раждания, най-голям от последните 9 години, които сме имали. На Коледа специално се родиха 6 дечица, всички нормални раждания", каза д-р Велев пред БНТ.

Д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница "Света София“, пък се похвали с втора двойка близнаци на семейство от София, които са заченати по естествен път и са пето и шесто дете в семейството. Това се случва много рядко в световен мащаб.

В „Майчин дом“ се раждат около 4000 бебета на година. Сега около Коледа от АГ болницата отчетоха, че са проплакали 12 здрави бебета.

За разлика от столицата клиники в страната отчитат същия брой новородени като миналата година, дори лек спад.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини