Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу COVID-19 ще започне от Пловдив

Национално проучване за проследяване на имунитета при ваксинираните срещу COVID-19 ще стартира до 2-3 месеца след първите ваксинации у нас.

Това съобщи на пресконференция в Медицинския университет в Пловдив главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев.

На извънредния брифинг присъства областният управител Дани Каназирева и ректорът на висшето училище проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб

Проучването ще започне от Пловдив, като ще се включат София, Варна и Стара Загора.

В него ще участват минимум 1000 ваксинирани от различни възрастови групи.

„Целта е да се установи какъв имунитет се изгражда и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хора. Еднакво ли действа при всички хора и тези с хронични заболявания," каза доцент Кунчев.

Според проф.д-р Мурджева изследванията ще бъдат насочени в две насоки.

Едната е изследване за наличие на антитела, а втората е за наличие на специфични клетки, които могат да атакуват вируса или така наречения клетъчен имунитет.

„Ще има разделяне на групите, които ще изследваме по пол, възраст и съпътстващи заболявания. Ще има съгласуване между отделните лаборатории в страната“, каза проф. Мурджева.

В изследването за постваксиналния имунитет са заявили готовност да се включат големите центрове – в МУ Пловдив, МУ- София, Националния център по паразитни болести, центъра в Александровска болница, лабораторията в Стара Загора.

Доц.Кунчев обясни, че при участниците в проучването ще се изследва какъв е имунитетът след приема на двете дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на втория, на шестия и след 1, както и след 2 години.

Според него в това проучване ще се проследяват и нежеланите реакции, както това се прави след всяка ваксина.

Той обаче направи уточнението, че при сложени близо милион ваксини в света в рамките на няколко дни и над 600-700 в България до 28 декември, ваксината показва много добър профил на безопасност. 

„За нас обаче завършена имунизация е след втората доза, каза още Кунчев.

„На 27 декември в Пловдив и региона има 285 ваксинирани медици и работещи в системата само в първия ден от кампанията, уточни областният управител Дани Каназирева. До обяд в понеделник има още 82-ма ваксинирани, каза тя. Това показва, че все повече медици имат желание да се ваксинират, което показва и доверие към процеса“, обясни Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини