Mащабна кибератака на Европейския съд за правата на човека

Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ съобщи днес, че сайтът му е бил подложен на "мащабна кибератака, която го е направила временно недостъпен" веднага след произнасянето вчера на решение, осъждащо строго Турция за задържането в затвора на прокюрдския лидер Селяхаттин Демирташ, предаде АФП.

На този етап никаква загуба на данни не е установена, уточни за АФП пресслужбата на съда.
Кибератаката, чийто източник още не е официално идентифициран, е продължила часове наред. Тя е установена след произвасянето в 15 часа вчера на решение на ЕСПЧ, засягащо задържането в затвора от ноември 2016 г. на прокюрдския лидер Селяхаттин Демирташ, се посочва в съобщение на съда в Страсбург.

В съобщението се казва, че "мащабната кибератака /.../ е направила временно недостъпен" сайта на съда. ЕСПЧ "изразява силно съжаление за този сериозен инцидент".

До сайта на съда не е имало достъп от вчера следобед. Според пресслужбата на съда кибератаката е продължила до тази сутрин.

Пресслужбата посочи, че ЕСПЧ става за втори път жертва на кибератака, но този път тя е била мащабна.

Голямата камара на ЕСПЧ постанови вчера, че са били нарушени правата на Селяхаттин Демирташ, включително правото му на свободно изразяване, на свобода и сигурност и на свободни избори, и поиска незабавното му освобождаване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини