Apple разкри точно какви данни събира Facebook за нас

Вече за никого не би трябвало да е тайна, че Facebook следи, събира и използва огромно количество лични данни за всеки от потребителите си.

Това обаче, което доскоро все още беше неизвестно за много от нас, е какви точно са данните - дали става въпрос само за локацията и интересите ни, или говорим за доста по-задълбочен анализ.

Новата версия на мобилната операционна система на Apple iOS 14.3 изненадващо зашлеви Facebook с изключително обширна информация по въпроса и потвърждава съмнението, че социалната мрежа ни познава по-добре от нас самите.

В новия ъпдейт App Store вече предлага детайлна разбивка на всички видове данни, които Facebook събира от потребителите си, и трябва да признаем, че списъкът е доста смущаващ и неприлично дълъг.

Снимка 510057

Под обсега на Зукърбърг и хората му попада информация за неща като личния ни физически адрес, историята на покупките ни, финансовия ни профил, история на търсенията ни в мрежата и много други.

Платформата отчита й на какво кликваме, кое съдържание задържа вниманието ни, но също така трупа данни и по отношение на здравословните ни показатели.

В списъка влизат и данни, които са определени като "сензитивна информация" или "други данни", които можем само да гадаем какво точно съдържат за нас.

Снимка 510058

Решението на Apple да разкрие подобни тайни за Facebook е продиктувано от желанието на компанията да осигури максимално ниво на сигурност за потребителите си.

Facebook, разбира се, не гледа на нещата по същия начин и предприе ожесточена рекламна кампания, която гласи, че Apple се опитва да попречи на милионите "малки бизнеси", които успяват да пласират по-добре продуктите си, благодарение на данните, събирани от социалната мрежа.

Снимка 510056

Всеки собственик на iPhone с iOS 14.3 може да разгледа пълния конспект на данни, като потърси Facebook в App Store и след това кликне на App Privacy и See Details.

Подобна справка може да се направи и за други приложения.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини