Произведеното от човека е на път да надхвърли биомасата на Земята

Масата на произведеното от човека, като сгради, пътища и машини, за първи път в историята ще надхвърли биомасата на Земята, съобщи ДПА.

Учени от института "Вайцман" в Израел твърдят, че човечеството и Земята са на границата на повратна точка през 2020 г., защото масата на всички материали, произведени от човека, са се изравнили с масата на флората и фауната - дървета, растения, животни, бактерии, фунги.

Израелските специалисти предвиждат произведената от човека маса да е два пъти повече от биомасата до 2040 г. Дотогава бетоновата, стоманената и пластмасова "джунгла", създадена от хората, ще тежи най-малко два тератона.

"Разбира се, невъзможно е да бъде претеглена всичката маса на Земята. Това означава, че представените числа са оптимална оценка с отклонение от плюс или минус шест години" - каза ръководителят на екипа проф. Рон Мило.

Изследването, резултатите от което са публикувани в Nature, е първото, сравнило произведената от човека маса с биомасата.

Резултатите "показват колко много глобалният ни отпечатък е надхвърлил "размера на обувките ни".

"Надяваме се, че след като имаме тези шокиращи данни пред очите си, ще можем да поемем отговорност като вид" - добави той. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини