Учени получиха Нобеловите си награди в своите страни

Връчването на Нобеловите медали и дипломи протича тази година на скромни церемонии в страните, в които лауреатите живеят или работят, съобщи Нобеловият фонд в Туитър.

Лауреатът по физиология и медицина, британецът Майкъл Хоутън получи своя медал и диплом в близост до своя дом в Данвил, щата Калифорния. Неговият колега, американецът Харви Олтър, получи приза си в предградие на Вашингтон от посланика на Швеция в САЩ Карин Улофсдотер. Нобеловата награда в тази категория, поделена с американския биолог Чарлз Райс, учените получиха за откриването на вируса на хепатит С.

Лауреатът в областта на физиката, британецът Роджър Пенроуз получи своя медал и диплом от посланика Торбьорн Сулстрьом в шведското представителство в Лондон. На немския астроном Райнхард Хенцел наградата бе връчена в Мюнхен от шведския посланик в Германия Пер Тьоресон. Учените бяха удостоени с престижното отличие за изследванията им, свързани с черните дупки.

Лауреатът на Нобеловата награда за литература, американската поетеса Луиз Глук, получи медал и диплом в неделя в своя дом в Кембридж, в щата Масачузетс. В понеделник своята награда в областта на химията получи в шведското посолство в Берлин Еманюел Шарпантие. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини