Новите процесори на Apple могат да променят изцяло компютърния бизнес

Чипът M1 в базовите MacBook Air, MacBook Pro и Mac mini линии вече се конкурира с процесорите от висок клас Intel. Нов доклад на Bloomberg показва, че Apple е уверена, че може напълно да победи Intel в този пазар, тъй като работи върху следващото поколение чипове с по-висок бюджет.

Bloomberg казва, че Apple работи по наследници на M1 с до 20 ядра на процесора, съставени от 16 ядра с висока производителност и 4 за ефективност. През 2021 г. се очаква компанията да пусне ARM версии на MacBook Pro от по-висок клас, „както настолни компютри от първо ниво, така и от висок клас iMac“. ARM-базиран Mac Pro трябва да последва през 2022 г.

Bloomberg споделя още, че следващите Mac машини с чипове на Apple ще стартират още през пролетта с нов кръг от хардуерни актуализации в края на 2021 г.

Докладът подчертава, че разработката на чипове е сложна и не е гаранция, че следващите MacBook Pro и iMac ще се похвалят с мощни 20-ядрени процесори. Първо гигантът може да пусне версии със „само 8 или 12 от високопроизводителните ядра в зависимост от производството“. Докладът обаче казва също, че за настолни компютри от по-висок клас Apple подготвя чипове с до 32 ядра с производителност.

Що се отнася до графичния процесор, M1 е проектиран да замени интегрираната графична опция в машини с ограничени работни натоварвания. Apple ще се нуждае от по-силна графика, за да замести специалните графични процесори, намиращи се в iMac машини от по-висок клас. Bloomberg казва, че работата по това е в ход. Бъдещите лаптопи от висок клас и настолни компютри от среден клас могат да включват чипове на Apple с 16-ядрени или дори 32-ядрени графични процесори. Планира се машините с най-висок клас да разполагат с 64 или може би 128 графични ядра и „биха били няколко пъти по-бързи от текущите графични модули, които Apple използва от Nvidia и AMD“.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини