Радев: Скоро ще има правителство, което ще работи за гражданите (видео)

В президентската институция бяха представени предложения за проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление в различни сфери, сред които за събиране, анализ и обработка на информация за управленски решения, в областите на образованието, здравеопазването и енергийната система на страната.

Предложенията на президентската институция са по проекта на План за възстановяване и устойчивост на България и са разработени съвместно с различни експерти.

Сред тях е предложение за изграждане на национален център за наблюдение, контрол и управление, представено от секретаря на президента по сигурност и отбрана Стефан Янев, който обясни, че идеята е да се събира, анализира и обработва информация от различни видове сензори, включително от космоса, която да се използва за различни управленски решения. Предвижда се участието на специалисти от министерства, ведомства, агенции. Бяха дадени примери с възможностите, които това би дало в различни сфери на живота на страната като икономиката, екологията, земеделието. Предвижда се центърът да бъде с отворен достъп до неправителствени организации и граждани, и така хората да могат да бъдат коректив спрямо вземащите решения институции.

Друго предложение е за създавене на мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации. Президентът Румен Радев се върна към своя визита в Армения, където е посетил център за креативни технологии и е бил впечатлен от постигнатото там, където в специална сграда много деца идват безплатно в извънучилищно време на занятия. Оборудването там далеч надхвърля това, което едно училище може да предостави, но същото така преподавателите са много подготвени и мотивирани. Трябва да решим имаме ли амбиция да развиваме таланта на децата ни по такъв начин и не само така, заяви Румен Радев.
Вирусологът проф. Радка Аргирова представи проект за регионална генетично-диагностична мрежа с координационен център по биобезопасност. Тя коментира, че сме свидетели на безпрецедентна неподготвеност на страната по отношение на пандемията, както и че липсват квалифицирани кадри и лаборатории. Амбицията ни е да създадем такава мрежа, в която да се осъществява не просто наблюдение на процесите, които текат в дадения момент, но да може те да се ръководят, да се предвиждат и да има подготовка за тях, с минимална загуба във всяко отношение за страната. Предвиждат се 27 лаборатории и включването на медицинските университети.

Главният секретар на президента Димитър Стоянов представи проект на система за спешна медицинска помощ по въздуха, чрез която да се транспортират пострадали с хеликоптери, оборудвани със съвременна животоспасяваща техника, като се цели ефективно и качествено здравеопазване. Предвижда се да има оперативен център в София и четири пункта за базиране в страната.

Сред проектите са също предложения в областта на електроенергийната система на страната, която, по думите на експерта в областта на икономиката и енергетиката Асен Василев, ще има нужда от много повече балансиращи мощности, а могат да се използват природният ни капитал и геотермалните технологии.

Президентът Радев в заключение призова правителството общественото обсъждане на плана да остане открит процес, включително до датата на неговото внасяне в ЕК, както и кабинетът да разработи ясна методика с обосновани критерии, показатели и финансови параметри за селекция на проектите. Президентът призова процесът на селекция на проектите да бъде открит, публичен, защото по думите му това е начинът да се реализира написаното от правителството, че планът отразява вижданията на правителството и обществото. Румен Радев призова също всички организации, институции и граждани, които са внесли своите становища, да разработят конкретни проекти, които да внесат.

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на План за възстановяване и устойчивост на България.
Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка. Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане. При такова развитие на ситуацията е ясно ,че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени модела на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите, както с национални, така и с европейски средства, каза президентът Радев. Той заяви ,че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът. Той изрази увереност, че ще имаме правителство, което с тези амбиции, да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти, информационна база и механизми да взема научнообосновани решения.

Ако искаме този подход да успее трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно изразходване на финансовите средства, които да ни водят към една модерна, демократична и европейска България, каза още президентът Радев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    По
    полярен зенит
    7 -7
    19:06, 3 дек 2020
    Този кога ще си влезе в ролята на президент а не кукла на конци и развален грамофон ? Дано на следващите избори случим на истински Български президент!
    • Ха
      Хаха
      7 -3
      19:23, 3 дек 2020
      Аман от тъпаци, какви правомощия има президента, че приказвате бе гербаджийски подлоги
  • 2
    Бл
    Бля бля на фатмак
    3 -5
    20:25, 3 дек 2020
    Нищо не разбрах. Напълно безинтересно. Никакви идеи. Само нови комисии и разходи.
    Птразни приказки.
  • 3
    Фъ
    Фъкю
    3 -4
    20:35, 3 дек 2020
    До вчера правеше какво ти кажат като тъпак увенен днес отиде и по далеч два пъти по послушен си станал.
  • 4
    Ан
    АНОНИМЕН
    1 -1
    18:39, 4 дек 2020
    Давай презеденте, изгони мафията която служи на сащ един път завинаги!!!
Последни новини