Висока смъртност в Австрия по време на втората вълна на Ковид-19

Втората инфекциозна вълна от Ковид-19 в Австрия предизвика висока смъртност, която не е била наблюдавана от години, съобщава австрийската статистическа сужба Статистик Аустрия. През седмицата от 9 до 15 ноември починалите са 2286 души, третата по големина стойност от 2000 г. За първи път откакто е избухнала пандемията, Европейският мониторинг на смъртността /Еуромомо/ нарежда Австрия като държава с висока смъртност. През пролетта смъртните случаи бяха малко над средното ниво на случаите в наблюдаваните държави.

Според Статистик Аустрия по-високи са били стойностите в първите две седмици на 2017 г., когато особено силна грипна вълна доведе до 2293, респективно 2340 случая. В момента смъртните случаи се приближават до рекордните стойности от 2017 г. въпреки наложения от началото на ноември частичен локдаун.

От починалите 2286 души според Агенцията за здравеопазване и сигурност на прехраната заразени с коронавирус са били 417 души. Седмица след това броят им е нараснал на 469. Все още не е известно дали това ще допринесе за нов рекорд на починалите, тъй като Статистик Аустрия ще публикува данните в началото на декември.

Но още сега е ясно, че нарастването на смъртните случаи през втората вълна е доста над нормалната рамка.

Това сочат данните на Виенската статистическа служба, която изчислява в какви рамки се движи средно смъртността, като се базира на минали години и развитие на населението. Възрастовата група 65 плюс показва ясно покачване на смъртността за всички провинции с изключение на Форарлберг.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини