Какви помощи предвижда правителството при затварянето

Почти пълно затваряне на държавата обявиха правителството и Националният оперативен щаб тази сутрин. От 27 ноември вечерта до 21 декември спират да работят училища, университети, детски градини, ясли, заведения, клубове, фитнес зали, центрове за занимания по интереси, езикови школи, молове, конферентни, спортни и културни мероприятия.

Нови видове помощи не бяха обявени. Продължават някои от стартиралите през пролетта програми, а други вече анонсирани сега ще заработят.

Какви са последните мерки, които обяви правителството за засегнатите от затварянето?

24 лв. на ден за служители в затворени заради мерките бизнеси

Социалният министър Деница Сачева обяви, че от понеделник служители в затворените заради извънредните мерки бизнеси могат да кандидатстват за помощи от 24 лева на ден. Условието е да са осигурявани на 8-часов работен ден и да са в неплатен отпуск. Работодателите ще подават списък на отговарящи на условията служители, а парите ще се превеждат директно на работещите по банков път.

Увеличен е обхватът на помощите за родители

От помощта от 610 лева за семейства с 1 дете и 915 лева за семейства с 2 и повече деца могат да се възползват:

1. Родители на дете/деца до 14 г., което учи от разстояние заради пандемията и се налага родителят да ползва неплатен отпуск, за да го гледа. Важи и за деца в ясли и градини, когато те са затворени;

2. Родители на дете/деца до 14 г., останал без работа и без право на обезщетение за безработица или пък с размер на обезщетението под минималната заплата (610 лева);

3. Самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват професията си поради въведените мерки. (Ако сте самоосигуряващи се, трябва да подадете заявление в НАП и да получите регистрирано прекратяване на дейността Ви. Това може да се случи и електронно на адрес: https://inetdec.nra.bg/pikservices.html)

Родителите на оставащите вкъщи деца до 14 г. могат да получат целевата помощ пропорционално на дните, в които са си вкъщи. Т.е. ако детето учи дистанционно половин месец, помощта е 305 лева (половината на 610 лв.).

Отчита се подоходен критерий - месечният доход на семейство с 1 дете не бива да надвишава 2745 лв., а на семейство с две деца – 3660 лв. Ако бъдете одобрени, ще получите средствата си на следващия месец.

(За повече информация се обадете на колцентъра на МТСП - 080088001, или на телефонa на АСП – 0878221629)

Облекчени кредити за малки и средни предприятия

Облекчени кредити през бърза схема, финансирана от Българската банка за развитие (ББР), ще получават фирмите, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за кредити до 1 млн. лева, а големите - до 2 млн. лева. "За Българска банка за развитие (ББР) дойде нотификация от ЕК, от днес анексираме нашите договори с банките партньори и разрешаваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса", обясни икономическият министър на брифинга, на който членове на кабинета и НОЩ анонсираха новите по-строги противоепидемични мерки.

"Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но процентът от оборота, който са загубили през 3-те седмици, също е важен индикатор", поясни Лъчезар Борисов.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пу
    пук
    2 0
    17:21, 26 ное 2020
    Крадливи гробари - пари и помощи само за мантустите! За белите хора, които изнемогват от грижи и безпаричие - нищо няма! И детски няма да дадете, щото за вас белите деца не са деца - те не ядат и не боледуват, нямат материални и социални нужди! Само мангустите обгрижвате! ГРОБари сте!
Последни новини