Документалният филм за пластмасовото замърсяване на Черно море с онлайн премиера

    Продукцията, проследяваща вълнуващото, 300-километрово сърф предизвикателство на Илияна Стоилова и Йоан Колев по протежение на българското Черноморие, вече ще може да бъде гледана напълно свободно

    На 25 ноември, точно в 20:15 часа, първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда, "Море на вятъра/WIND2WIN“ има своята онлайн премиера и ще може да бъде гледан напълно свободно от всички фенове на екологията и сърф приключенията на адрес https://bit.ly/w2w-premiere.

    Свободното онлайн разпространение на филма, включен в официалната селекция на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri, е специален подарък за зрителите от екипа на филма, по случай навършване 2 години от осъществяването на едно от най-атрактивните сърф предизвикателства у нас - WIND2WIN Challenge - с участието на Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша.

    През 2018 г. двамата сърфисти осъществиха уникалното по рода си прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море. 

    Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions, проследява тридневното приключение на двамата смели уиндсърфисти, прекарали 3 дни по протежението на родното Черноморие, като едновременно акцентира върху опасните ефекти, които има пластмасовия отпечатък в природата и дава ценни съвети за минимизиране употребата на еднократна пластмаса, които могат да бъдат приложени от всички нас в ежедневието ни.

    Освен двамата главни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, както и делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и невероятно красиви природни кадри.

    “Две години след края на предизвикателството сме щастливи от факта, че успяхме да изведем в публичното пространство темата за чистотата на нашето море. Осъществихме над 30 прожекции на филма из цялата страна, множество презентации, участия, арт инсталации, онлайн събития, почиствания на плажовете, срещнахме съмишленици и подкрепа в лицето на разнообразни организации”, споделя Илияна Стоилова. 

    "Едно от най-удовлетворяващите неща след края на прожекциите на филма бяха реакциите на хората и коментарите им. Спомняме си, че всеки път след като зрителите излизаха от залите или летните кина, сякаш бяха леко разтревожени, че държат в ръка празна пластмасова бутилка от вода. Деца се снимаха с нас и заявяваха гордо пред родителите си, че никога повече няма да си вземат сламка. Някои разсъждаваха и по темата за какво могат да послужат отпадъците все пак. Радва ни фактът, че посадихме зрънце в съзнанието на хората за това, че Черно море е ценност.”, продължава чаровната сърфистка.

    Хората сякаш вече са по-информирани и с позиция по темата от всякога. Преди около седмица например 19 377 човека, заявиха в петиция, че искат ограничаване на еднократните пластмаси в България, което говори за това, че груповите усилия, които всички ние - инициативи, НПО организации, известни личности полагаме в тази посока, имат отзвук сред обществото. 

    За съжаление в резултат на Световната пандемия обаче се наблюдават и повишени нива на пластмасови отпадъци през 2020 година.”, допълва Йоан Колев.

    Атанас Куцев, продуцент на “Море на вятъра”:

    “Филмът имаше чудесен живот до момента - голямо морско турне миналото лято и десетки прожекции в цялата страна през есента. Много сме благодарни на Банско Филм Фест за наградата за Най-добър български филм, както и за това да бъдем част от официалната селекция на Burgas International Film Fest, Galil Adventure Film Fest, Sofia Biting Docs, Златен Ритон, Дни на предизвикателствата. 

    Чудесно е, че дори и през тази не особено лека година хората продължават да се вълнуват от темата с пластмасата - може би защото си дадохме сметка колко е важна природата за нас самите. Много ме радва и фактът, че хора постоянно ни питат кога могат да видят филма - ето, че дойде времето да го пуснем за свободно гледане, за да достигне до възможно най-много зрители”.

    Екипът на WIND2WIN изтъква и още един повод за свободното пускане на филма в мрежата, където може да се гледа безплатно от всички желаещи.

    “Освен всичко, в настоящата усложнена ситуация във връзка с Ковид-19, сметнахме, че това е добър начин да предоставим възможност на хората да преживеят едно вълнуващо морско приключение в домашни условия и да повдигнем духа им”.

    Продукцията е първата по рода си българска лента, която поставя толкова ярко проблемите с пластмасовите изделия за еднократна употреба и драматичните последици върху околната среда и, в частност, върху Черно море, които те причиняват. Едновременно с това зрителите се потапят в едно вълнуващо морско приключение, което държи вниманието и интереса приковани до последните минути на филма.

    ГЛЕДАЙТЕ МОРЕ НА ВЯТЪРА НА 25 НОЕМВРИ, ОТ 20:15 ЧАСА НА АДРЕС : 
    https://bit.ly/w2w-premiere

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини