Промишленото производство в Китай е нараснало с повече от очакваното

Промишленото производство в Китай е нараснало с повече от очакваното, а продажбите на дребно са продължили да се възстановяват, макар и с по-бавни темпове от прогнозите, миналия месец. Това сочат публикувани днес данни на Националната статистическа служба, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че втората икономика в света се възстановява след спада, предизвикан от пандемията от новия коронавирус.

Промишленото производство в Китай се е увеличило през октомври с 6,9 процента на годишна основа. Анализатори очакваха средно ръст от 6,5 на сто.

Продажбите на дребно са се увеличили с 4,3 процента при прогнозирани 4,9 на сто. Ръстът през септември е бил по-нисък - 3,3 пункта.

Продажбите на автомобили в Китай са се повишили със солидните 12,5 процента.

Инвестициите в дълготрайни активи в страната са се увеличили през януари-октомври с 1,8 на сто спрямо същия период миналата година.

Китай започна да се възстановява от рецесията, предизвикана от новия коронавирус, по-рано от останалите големи икономики. Ръстът на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие бе 4,9 процента на годишна основа. Годишният икономически растеж на Китай може да спадне тази година до малко над 2 на сто - най-ниското равнище от повече от три десетилетия, но много повече от другите водещи икономики, отбелязва Ройтерс.

Силните икономически данни от Китай и по-рано днес от Япония, както и надеждите за бъдещата ваксина срещу новия коронавирус, повишиха котировките в Азия до рекордни равнища през първия ден от работната седмица. По-общият индекс Ем Ес Си Ай, който покрива Азиатско-тихоокеанския регион без Япония, добави 1 процента до най-високото си равнище, откакто е създаден през 1987 г. На Токийската фондова борса, водещият индекс Никкей-225 се покачи с 1,6 пункта до 29-годишен "връх".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини