Томислав Дончев: Фокусът ни в икономиката трябва да е върху производството на скъпи и уникални неща

Богати са тези държави, които произвеждат и изобретяват такива неща, които другите не могат. Фокусът ни в икономиката трябва да е върху производството на скъпи и уникални неща, каза вицепремиерът Томислав Дончев в петък, по време на първата от поредица дискусии относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Тема на дискусията беше първият стълб от Плана - "Иновативна България". Участие в събитието взеха и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и академичната общност.

Няма смисъл само от увеличаване на мащаба на машинния парк - развитието на иновациите е комплекс от мерки, които дават ефект, прилагани заедно. Разговорът за тази цел трябва да започне от сферата на образованието, а тук спектърът от възможности е огромен, каза Дончев. На входа на образователната система е важно да гарантираме, че децата са в клас, а не някъде другаде, да обърнем внимание на образователната среда и мотивацията на учителите. Имаме нужда да знаем дали тази система освен добри фундаментални знания дава и умения, ценни за живота, че е ориентирана към пазара на труда. Каква ще е държавата ни след 10 - 15 години зависи от това, което с случва днес в клас, каза Дончев.

Мерките в образованието и иновациите се финансират от много източници, включително от оперативни програми на ЕС и трябва да се гледат като свързан комплекс. Първият ни акцент са природните науки и инженерните дисциплини, затова оборудваме 1680 училищни кабинети за тази цел, каза Дончев. Наблягаме също на дигитализацията на обучението, защото така се създават адекватни умения и защото това е пулсът на бъдещето, добави той.

Вторият ни акцент е тоталното реновиране на 750 училища и на 450 детски градини, каза Дончев.

Създаваме нов фонд от 410 млн. лева за авангардни научни разработки, създавани от висши училища и от институтите на БАН. Важно е обаче да увлечем и частния сектор да инвестира в развитие на иновациите, каза той.

При иновациите не е достатъчно да се намери финансиране, трябва да сме сигурни, че парите ще осигурят добавена стойност. България е успяла частично да се реиндустрализира и сега над 28,5 процента от БВП се създават от този сектор, като този процентът в България е два пъти по-висок от индустрията в други европейски държави, каза вицепремиерът. Трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурентна с ниската цена на труда и на оперативните разходи, заяви той.
Ще направим специален фонд от 490 млн. лева за изграждане на съпътстваща инфраструктура за индустриални зони, каза още вицепремииерът.

Поставяме и акцент върху "политикоправенето" в сферата на иновациите, каза Дончев. Наред с намирането на пари трябва да усъвършенстваме начините за правене на политики и затова ще направим Държавна агенция, която да се занимава с приложни науки и и иновации, каза Дончев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    ВБ
    в българия се произвеждат
    3 0
    13:28, 13 ное 2020
    само ****** и тъпи лозунги
  • 2
    На
    на снимката поредната
    2 0
    13:28, 13 ное 2020
    ******
  • 3
    3,
    3,14
    1 0
    09:02, 14 ное 2020
    Само едно "болно човекоподобно",може да се качи на джипката и да показва как свири асфалта на своите слуги,когато цялата страна се тресе от заразата,умират хора!Махай се,не те иска никой бе джипкаджия!Ти си срам за нацията!
Последни новини