Компании - новатори бяха използвани за нападки срещу "Продължаваме промяната"

Успехът на 12 български компании, спечелили еврофинансиране за иновативните си проекти, стана причина за нападки в парламента срещу политици от "Продължаваме промяната".

Повод стана съобщение на Министерството на иновациите и растежа от 30 август за това, че 12-те дружества ще получат 34 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост за развитие на иновативни продукти и услуги. Всички те са отличени от Европейската комисия с "Печат за високи постижения" заради новаторството си в областта на информационните технологии, изкуствения интелект, работата с големи данни, роботизирани системи в помощ на хора с увреждания, алтернативи на неразградими продукти.

В някои от компаниите в миналото са участвали политици от "Продължаваме промяната", а това даде повод на независимия депутат Радостин Василев днес по време на парламентарния блиц контрол да попита премиера Николай Денков дали това е пример за "корупцията, която гледаме от 15 г." Позовавайки се на публикации в медиите, той цитира имената на Кирил Петков и Асен Василев, участвали в компанията "Имага технолоджис" преди да влязат в изпълнителната власт през май 2021 г. В същото дружество, по думите на Василев, дял има и кандидатът за кмет на София, подкрепян от "Продължаваме промяната" и съосновател на "Телерик академия" Васил Терзиев. Радостин Василев спомена и компанията "Насекомо", която свърза с бившия съветник на Петков Яна Балникова и с депутата от групата Калина Константинова и "Оцени ме БГ", в която дялове имал член на националния съвет на "Продължаваме промяната". Радостин Василев си обяснява достъпа до финансиране на тези компании и с това, че в кабинета "Петков" Министерството на иновациите се оглавяваше от съпартиеца му Даниел Лорер. Допусна, че участието на Мария Габриел в правителството е използвано като мост за достъп до европейските средства за хората от властта.

Когато човек няма аргументи, когато няма с какво да докаже твърденията си, остава да прави внушения чрез измислени връзки, отговори премиерът Денков. Той подчерта, че оценяването на проектите не е правено в България, а от европейски независими оценители. "Единствената причина да има връзка с тези лица е, че за щастие има български иновативни фирми, представили се добре, получили са високи оценки и част от хората, които споменавате, са участвали в тези фирми навремето", каза той и добави, че депутатът ги клевети.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини