Принц Уилям, Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг обявиха финалистите на Earthshot Prize

Изображение 1 от 2

    На фона на смъртоносни екстремни климатични явления, рекордни летни температури и покачващи се нива на въглеродно замърсяване, британският принц Уилям и богатите предприемачи Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг обещаха надежда на затоплящата се планета, съобщи Асошиейтед прес.

    Тя идва под формата на иновации, творчество и технологии, казаха тримата на среща в нюйоркския хотел "Плаза". Те обявиха имената на финалистите в третото годишно издание на наградата "Ъртшот" (Earthshot Prize), която предвижда пет парични премии по един милион британски лири (1,2 милиона щатски долара) за компании и екипи, които предлагат нови начини за спасяване на планетата.

    Британският престолонаследник каза, че иска хората да вярват, "че има надежда - там някъде има хора, които правят невероятни неща с потенциал за огромно въздействие върху бъдещето на всички".

    Финалистите са авторите на петнадесет проекта от целия свят, сред които план за намаляване на замърсяването на въздуха в Лондон от автомобилните гуми, намаляване на емисиите метан във въздуха чрез нови видове храни за добитъка от водорасли и използването на ДНК технология за създаване на устойчиви багрила за текстил.

    Ораторите на срещата Earthshot, чието име е вдъхновено от речта на президента на САЩ Джон Ф.Кенеди през 60-те години за мисия по Луната, прогнозираха развитие на нов свят, основно заради промените в технологиите.

    "Климатът не е краят на нашата планета. Планетата ще бъде добре", каза Бил Гейтс, основател на "Майкрософт", който сега е филантроп. Светът няма да успее да изпълни договорената цел за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, но няма да достигне и ръст на температурите с три градуса по Целзий, каза Гейтс, който не е климатолог. Той обясни оптимизма си с факта, че от 2015 г. до миналата година светът е извършил "гигантски" иновационен скок, който ще помогне за ограничаване на климатичните промени.

    Победителите в тазгодишното издание на наградата ще бъдат обявени и отличени на церемония в Сингапур в края на годината, съобщи АФП.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини