Европарламентът и правителствата се споразумяха по бюджет 2021-2027

Европейският парламент и преговарящите от правителствата в ЕС днес се споразумяха по детайлите в общностния бюджет за периода 2021-2027 година. Така бе разчистен пътят за решаващата стъпка по задействане на възстановителния пакет от 1,8 трилиона евро, чиято цел е да направи икономиката "по-зелена" и по-дигитална, предаде Ройтерс.

"Сделка за Европа - преговарящите от Съвета и от Европейския парламент постигнаха политическо споразумение по бюджета и възстановителния пакет на ЕС", съобщи в Туитър говорителят на германското председателство на съюза Себастиан Фишер.

Предстои споразумението да бъде официално одобрено, добави той.

Сделката, която отне близо четири месеца преговори, дава да се разбере, че правителствата могат да получат пари от ЕС, само ако спазват върховенството на закона - условие, на което Полша и Унгария се противопоставят, тъй като са под наблюдение на ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната власт, посочва Ройтерс.

Разходите в бюджета от 1,1 трилиона евро за здравеопазване, образование и сигурност се увеличават с 16 милиарда евро в сравнение с първоначалното споразумение на лидерите на ЕС през юли.

Освен това се въвеждат нови, целеви приходи за хазната на ЕС, за да може блокът да върне 750-те милиарда евро, които планира да вземе назаем от пазарите в подкрепа на възстановяването след пандемията от Ковид-19.

"До 2026 година ще имаме кошница с нови приходи, които трябва да са достатъчни за покриване на разходите по дълга на Възстановителния фонд, така че да не се орязват фондове и програми", поясни Хосе Мануел Фернандес, един от преговарящите от ЕП.

През идните седмици ще продължат разговорите между евродепутатите и правителствата по подробностите за външното финансиране за 750 милиарда евро, от които 672,5 милиарда ще бъдат разпределени между държавите като заеми и грантове въз основа на техните национални планове за възстановяване, съдържащи различни проекти и реформи.

Парламентът иска повече от тези пари да бъдат изплатени предварително, преди проектите да достигнат договорените етапи и цели, като и по-голяма сума да бъде предназначена за проекти, които допринасят за намаляване на въглеродните емисии.

Европарламентът освен това иска парите, за които държавите могат да кандидатстват чрез национални програми за възстановяване, да бъдат на разположение по-дълго време - четири години вместо три.

След като правителствата и парламентът имат споразумение, то може да бъде ратифицирано от националните парламенти в 27-те страни на ЕС и парите да потекат през втората половина на 2021 година.

"Бюджетът, Възстановителният фонд, новите приходи и условията за върховенство на закона са един пакет за нас", каза евродепутатът Зигфрид Мурсан, отговарящ за бюджетните въпроси.

"Парламентът ще ратифицира днешната сделка, само ако страните членки се придържат към всички части на споразумението", подчерта той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини