Николай Митков: Поздравявам Вас - съвременните будители, които работите за запазването на българското образование и култура

Кметът на Община Първомай поздравява всичките ѝ жители по случай Деня на нароните будители – ден посветен на просветителите, книжовниците, революционерите, които със слово поведоха българския народ към духовно освобождение.

Този ден е празник на възродения българския дух, на националния порив към независимост чрез книжовност и култура, се казва в обръщението на кмета Николай Митков:

В този ден поздравявам всички Вас - съвременни будители, наследници на най-великите исторически личности от нашата история, които и до днес работите за запазването на българското образование и култура.

Поздравявам всички учители, които доказаха своя висок професионализъм, справяйки се в безпрецедентната обстановка на световна пандемия и работа от дистанция и в електронна среда, откривайки пътя към знанието на малки и големи ученици. Гордеем се с учителите, които помогнаха на децата да преодолеят препятствията и да приключат една нестандартна учебната година. Учителите в малките населени места – Буково, Искра, Воден, Виница, Бяла река, Дълбок извор, Караджалово, Градина се справиха в условията на ограничена материална база, но доказаха, че няма прегради за силния дух. Не беше лесно и в другите училища. През тази година  много ученици и учители бяха лишени от възможността да се представят и да покажат знанията си в конкурси и фестивали. Въпреки това за общината е гордост екипът на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, номиниран от МОН за един от най-добрите управленски екипи, създали условия за промяна на училищния живот и нагласите на учениците за постижения.

В този ден поздравявам и всички творци от общината – художници, поети, музиканти, артисти, танцьори – пред Вас стои предизвикателството да съчетаете традициите с новаторството в един общ стремеж за обединението ни в памет на святото дело на будителите и за извисяването на българския дух на съвременниците ни.

Гордеем се с хората, които поддържат читалищата и благодарим на ентусиастите, възродили тези духовни огнища в Брягово, Градина, Татарево.

Пожелавам Ви много успехи! Бъдете наследници на всички онези личности, събудили духа в тежките, мракобесни времена на чуждо управление. Днес ние трябва да се справим с друг, невидим враг и имаме нужда от Вашия пример, Вашите душа, сила и кураж. Бъдете нашите съвременни будители, за да стане община Първомай община на хора със силен дух, пазители на българщината и творци на съвременна България!

Да живее България!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини