Боевете за Нагорни Карабах продължават

Боевете за Нагорни Карабах продължават да бушуват и днес, въпреки дипломатическите усилия да се сложи край на избухналите в края на миналия месец сражения между Азербайджан и Армения за спорната област в Южен Кавказ, предаде ДПА.

Арменските сепаратистки сили, които контролират отцепилия се от Азербайджан Нагорни Карабах, съобщиха днес, цитирани от Асошиейтед прес, че са дали още 36 жертви, с което общият брой на убитите от началото на изблика на насилие на 27 септември техни войници достигна 963. В Нагорни Карабах са загинали и 36 цивилни.

Азербайджан изнесе данни за 65 убити и около 300 ранени мирни жители, но не дава информация за военните си загуби.

В четвъртък руският президент Владимир Путин каза, че от началото на боевете са загинали около 5000 души, припомня ДПА.

АП отбелязва, че след като две договорени с посредничеството на Русия споразумения за прекратяване на огъня се провалиха, вчера външните министри на Азербайджан и Армения се срещнаха поотделно във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Турция подкрепя открито Азербайджан, който настоява Нагорни Карабах и други прилежащи територии, които загуби в началото на 90-те години на миналия век, да му бъдат върнати.
Азербайджан и сепаратистите от Нагорни Карабах се обвиниха взаимно в обстрел на жилищни райони днес. Арменските сили отрекоха твърденията на азербайджанската армия, че е свалила техен самолет.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини