Нагорни Карабах престава да съществува от 1 януари 2024 г.

Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари следващата година, съгласно указ, подписан днес от титулярния му ръководител Самвел Шахраманян.

„Арменското население на Карабахския регион трябва да разгледа условията за реинтеграция, предложени от Азербайджан, и самостоятелно да вземе решение относно възможността за оставане“, се казва в документа, публикуван от портала 24news.am.

"Да се разпуснат всички държавни институции и организации на тяхно подчинение преди 1 януари 2024 г. Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува", се казва в него.

"След влизането в сила на този указ населението на Нагорни Карабах, включително и намиращите се извън републиката, следва да разгледа условията за реинтеграция, представени от Република Азербайджан, за да вземе независимо и индивидуално решение относно възможността за оставане (завръщане) в Нагорни Карабах в бъдеще", се казва в указа.

Отношенията между Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 г. насам, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан, и седем съседни области.

Така наречената "Република Нагорни Карабах" е провъзгласена през 1991 г., но не е призната от нито една държава - членка на ООН.

През есента на 2020 г. Азербайджан освободи няколко града, села и населени места в Карабах от арменска окупация по време на 44-дневни сблъсъци. Войната приключи с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Миналата седмица, след провокациите от страна на арменските сили в Карабах, Азербайджан заяви, че е започнал "антитерористични" дейности за спазване на тристранния мирен пакт. След 24 часа беше постигнато прекратяване на огъня, като Азербайджан беше смятан за победител.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян трябва да се срещнат на 5 октомври в испанския град Гранада, за да обсъдят подписването на мирен договор между двете страни. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини