Храните, които подобряват паметта и концентрацията

Храната, която консумираме, оказва пряко влияние на това как се чувстваме, колко сме здрави и енергични. Често именно тя се оказва и причина да не сме много в кондиция, и да не смогваме с ежедневните задачи. Затова е важно как подбираме менюто си и съобразно нуждите на своя мозък. Ето и на какво да наблегнем.

Сложни въглехидрати

Въглехидратите са основното "гориво" за мозъка ни. Но говорим за сложните, които се намират най-вече в зеленчуците, бобовите и пълнозърнестите храни, които се разграждат по-бавно и постепенно в организма.

Те имат по-дълги молекулни вериги, които ги превръщат в източник на енергия, която се отделя постепенно в рамките на деня. Консумирайки ги, забавяме и процеса на огладняване, който определено може да ни разсее от ежедневните ни задължения.

За разлика от тях, простите въглехидрат в чипса и захарните изделия например, имат по-кратка верига, усвояват се много по-бързо и водят до пик на енергийните нива, както и рязко покачване на кръвната захар. Това обаче трае прекалено кратко. 

Протеин

Някои храни отнемат цялата ни енергия в процеса на усвояването си, като междувременно не ни оставят достатъчно сити. Така нарушават дневния ни ритъм. Тези, съдържащи протеин обаче, не са сред тях.

Протеинът се разгражда бавно и постепенно, кръвната захар също остава в сравнително стабилни нива. По този начин храненето не пречи на последващата ни концентрация и изпълнението на задълженията ни.

Освен това, протеинът играе важна роля в синтеза на невротрансмитери в мозъка, от които зависи неговото функциониране. Затова яйцата, бобовите растения, пилешкото, рибата, млечните продукти и ядките са подходящ вариант за закуска и за обяд.

Полезни мазнини

Те оказват директен положителен ефект върху функциите на мозъка, като подпомагат притока на кислород. Не само ни помагат да останем концентрирани през деня, но и поддържат мозъка по-млад в дългосрочен план. Освен мазни риби, зехтин и авокадо, е важно често да консумираме и орехи, предава Huffington Post.

Фибри

Те са полезни не само за стомаха, но и за мозъка. Както различни изследвания през годините показват, здравето на червата е пряко свързано с функционирането на мозъка и дори с нашите емоции. Най-често фибрите вървят ръка за ръка с протеина, което ги прави още по-здравословни. 

Антиоксиданти

От съществено значение за мозъчната функция са микроелементите или витамините, определяни като антиоксиданти. Те подобряват комуникацията между мозъчните клетки и намаляват риска от невродегенеративни заболявания. Борят се и със свободните радикали.

Най-популярните витамини, които изпълняват тази роля, са С и Е. Витамин Е се съдържа в зелените салати, спанака, аспержите, червени чушките, тиквата, мангото, авокадо, както и във фъстъченото масло. Витамин С пък е в най-големи количества в по-тъмните плодове, доматите, броколите, портокалите, спанакът и цвеклото. Натуралният шоколад и кафето също са добри източници на антиоксиданти.

Холин

Холинът помага за поддържането на клетъчните мембрани, предаването на сигналите между клетките, както и за центъра на паметта. Съдържа се най-вече в яйцата, сьомгата, броколите и карфиола. 

Източник: LifeStyle

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини