Украйна ще строи военноморски бази на Черно море, каза президентът Зеленски

Украйна ще започне да строи две военноморски бази за защита на Черноморския регион, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС.

Зеленски заяви в годишното си послание пред парламента за вътрешната и външната политика, че Украйна изгражда армия, за да може да се защити по суша, вода и въздух, както и в киберпространството.

По думите му страната продължава модернизацията на военни кораби и техника, подготвя десантния катер "Кентавър", извършва изпитания на нови оръжия, включително реактивни системи за залпов огън, приема на въоръжение противоракетна крилата ракета "Нептун".

Той каза, че Киев ще се стреми да възстанови контрола си върху Донбас и да върне Крим в състава на Украйна. По думите му Украйна иска нови инструменти за възвръщане на Крим и подготвя законодателен пакет за реинтеграция на Донбас, включително закон за амнистия.

"Мирът в Донбас и (краят на окупацията) на Крим са мои приоритети. За съжаление, в дневния ред на нормандския формат никога не е влизал въпросът за Крим, но той е присъствал и винаги ще бъде в нашия дневен ред", заяви Зеленски.

Той каза, че трябва да бъде потърсена отговорност от виновните за "предаването на Крим без бой".
Президентът заяви, че няма да позволи намаляване на бюджета на армията догодина. Според него финансирането няма да бъде по-малко, отколкото е сега - над 117 милиарда гривни (4,12 милиарда долара).
"Конгресът на САЩ одобри военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара, във Великобритания подписахме споразумение на стойност 1,25 милиард британски лири за подсилване на украинския военноморски флот. Очакваме допълнителни скоростни катери клас "Айлънд", заяви Зеленски.

Той каза, че Украйна заедно с Турция ще произвежда корвети, двигатели и военни дронове, а също така ще разработва системи за противовъздушна отбрана.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини