-1 °C

Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

През следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Това заяви социалният министър Деница Сачева, преди да влезе на Надзорен съвет на НОИ за приемане на проектозакона на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

"Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", добави ресорният министър.

Председателят на Надзорния съвет Стефан Василев от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира. По думите му "няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали".

Междувременно Надзорният съвет на НОИ прие проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Членовете му подкрепиха с мнозинство предложенията. Предстои съгласуването на проектозакона на НОИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  3,
  3,14
  11 -1
  18:43, 20 окт 2020
  Абе,момиче,за крадене имате пари,а да дадете на бедните ,няма!Не за затвор,а за разстрел сте цялата пасмина,начело с вожда ви!!!
 • 2
  9 -1
  19:06, 20 окт 2020
  Простата πyткa лаеше преди години срещу ГЕРБ, а сега смуче пишкaтa на банкянският крадец.
  • То
   Точно така
   5 0
   22:09, 20 окт 2020
   Нямало пари за преизчисляване,а сега хвърлят на пенсионерите по някой лев да им гласуват.Как става този номер,Деницо.Преди време беше срещу Бойко,сега нещо си го полюбила.Колко ти плати?Затова ти казват истини хората,а те не са балами
 • 3
  Вл
  Влюбен
  5 0
  04:16, 21 окт 2020
  Ей алчността е голямо нещо . това недорорузумение на природата още ли е министър. Преди време плюеше царя слънце под път и над път . явно много се е уяла същата като онува мекотело томата меката китка
 • 4
  Ра
  Радост
  3 0
  09:41, 21 окт 2020
  Политиците са без човещина.Човещината е милост,съпричастност,състрадание,благородство,всеотдайност, но не към себе си ,а към ближния.Обичай ближния като себе си./Мат.22,39/
 • 5
  Да
  Дамян
  0 0
  15:12, 21 окт 2020
  И след като " пенсията все пак е функция на осигурителния принос" , защо вдигате пенсиите на тези с най-малък осигурителен принос 5 пъти повече от останалите.Защото ниските пенсии ще получат 25 процента увеличение , а останалите - 5 процента.Сачева спря да говори за справедливост , а патриотите са се покрили , но са хванали Борисов за топките и докато не изпълни тяхното обещание за 300 лева минимална пенсия , няма пускане.Всички бивши социални министри и работодателите са против това изкривяване на пенсионния модел, Сачева ,Симеонов и Каракачанов ли са най-умните.

Още новини

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020

Случаен виц

Последни новини