Големите плюсове и минуси на новия iPhone 12

Дванадесетата генерация iPhone e вече факт, а в мрежата можем да открием както големи хвалебствия, така и съвсем резонни оплаквания от феновете на Apple.

Не можем да отречем, че новият-стар дизайн хваща окото и изглежда доста атрактивен, но също така не можем да скрием, че очаквахме някои типични за 2020 г. екстри, които отсъстват от флагманите на Apple.

Нека започнем с позитивното - LiDAR и MagSafe

Присъствието на LiDAR сензор при Pro вариациите на iPhone 12 e нещо, което определено заслужава вниманието на ценителите на нови и иновативни технологии.

Най-просто казано, LiDAR е технология, която позволява невероятно прецизно разпознаване на околната среда чрез измерване на начина и скоростта, с които светлината се отразява в околни обекти и се връща в сензора.

Допреди десет години LiDAR сензорът струваше около 75 000 долара, казват от Arstechnica, а днес Apple го внедрява в телефон, струващ 1000 долара. Това, само по себе си, е постижение, будещо възхищение.

В контекста на iPhone 12 сензорът осигурява безпрецедентни възможности за снимки при слаба светлина, както и прецизна дълбочина на изображенията, с които малко камери могат да се мерят.

Освен това, технологията ни дава възможност да се потопим в АR изживявания както никога досега. За момента АR приложенията не са толкова популярни, но за никого не е тайна, че добавената реалност е бъдещето в много отношения.

Като оставим LiDAR сензора настрана, на гърба на всичките нови модели iPhone 12 има още нещо интересно - невидими за окото магнити, внедрени под самия панел.

Чрез тях Apple внедрява т.нар. MagSafe технология, благодарение на която можем да зареждаме телефона по подобен на Apple Watch начин.

Според известния технологичен ютюбър Маркъс Браунли, това е може би най-атрактивната екстра на телефона, защото отваря прозорец към много нови възможности.

Благодарение на магнитите можем да прикрепим какви ли не аксесоари към гърба на телефона, както и да го прикрепяме по-здраво към държачи и док станции.

Браунли твърди, че в рамките на следващата година всички фенове на марката ще свикнат с MagSafe толкова много, че няма да искат да ползват конвенционално зарядно с кабел.

Нещата, които не ни харесват - къде са слушалките, зарядното и бързия екран

Като заговорихме за зареждане, е време да споделим и едно от основните оплаквания на феновете - липсата на адаптор в комплекта, който на всичкото отгоре е лишен и от слушалки.

Станцията на Apple за MagSafe зареждане струва 40 долара, а 20-ватоврият USB-C адаптор - 19 долара. Не е болка за умиране, но все пак това е допълнителен разход към така или иначе скъпа джаджа.

Важно е да отбележим, че EarPods и USB-C адапторът бяха намалени с 10 долара след пускането на iPhone 12.

Другата изненадваща липса при iPhone 12 е честотата на опресняване на екрана, която отново е 60Hz.

Екраните на всичките модели са наистина страхотни, но е трудно да продължим да живеем с тях, ако сме имали досег до 120-херцов екран.

Това също не кой знае какъв проблем, но мнозина се зачудиха от какво е продиктуван пропускът, имайки предвид, че iPad Pro разполага със 120-херцов дисплей.

Слуховете в мрежата гласят, че компанията е заложила на 60Hz, за да запази цените на моделите достъпни, компенсирайки скъпите 5G компоненти.

При всички положения е трудно да говорим за разочарование от показаното от Apple, просто защото телефоните имат страхотни способности в много направления.

Дали и как надделяват над конкурентите си с Аndroid - най-вероятно ще научим през идните седмици.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини