13 °C

Учител с прерязано гърло в предградие на Париж заради карикатура на Мохамед

Френската полиция застреля мъж, който минути преди това убил учител в средно училище, като му прерязал гърлото на улица в предградие на Париж, предаде Ройтерс.

Френският прокурор по дела срещу тероризма съобщи, че разследва като терористичен акт нападението в Конфлан-Сент-Онорин, предградие северозападно от Париж.

Предполагаемият нападател бил забелязан от полицейски патрул, докато вървял с нож в ръка недалеч от мястото на нападението, и бил застрелян, съобщи полицейски говорител.

Учителят показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед. Според полицейски източник очевидци чули нападателя да вика "Аллах е велик". Полицейският говорител уточни, че тази информация се проверява.

Според друг полицейски източник жертвата е била обезглавена при нападението, но това не беше потвърдено.

В Туитър на 9 октомври е качен пост, съдържащ твърдения, че учител по история в Конфлан-Сент-Онорин е показвал на учениците си в час карикатури на пророка Мохамед. Постът съдържал видеозапис на мъж, който разказва, че дъщеря му, мюсюлманка, е една от ученичките в класа, и че била шокирана от действията на учителя.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази вечер в Конфлан-Сент-Онорин и отиде в училището, където е преподавал убитият, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Според френската телевизия BMF нападателят е бил на 18 години, роден в Москва чеченец. Твърди се, че преди да бъде прострелян от полицията, нападателят е викал "Аллах акбар".

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в Туитър, че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република, предаде ДПА. Лидерът на десните популисти Марин Льо Пен каза, че "ислямизмът води война" срещу французите, а министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер призова нацията към единство и решимост пред лицето на ислямисткия тероризъм.

През последните няколко години Франция преживя поредица от нападения, извършени от ислямски екстремисти. В края на миналия месец емигрант от Пакистан нападна с касапски сатър двама души пред бившата редакция на сатиричния седмичник "Шарли ебдо". На същото място преди пет години ислямистки бойци застреляха служители на изданието като отмъщение за това, че в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    ни сочеха с пръст че не сме ги интегрирали. що така бре лизачи вие не успяхте а сочите нас
  • 2
    ИМ
    и можеш ли да интегрираш лъв
    3 -2
    13:47, 17 окт 2020
    във стадо със сърни и обратно. сърна във прайд
    • Ja
      Jack Bauer
      1 0
      23:56, 17 окт 2020
      Какви лъвове са тия маймуни бе? Обратно от където са дошли, ако ли не - до стената. Скапани аборигени.
  • 3
    защото е сборищше от несъвместими народи.
    • 1 0
      23:18, 17 окт 2020
      Съюза го обединява именно пeдepacтията.
  • 4
    5 0
    23:16, 17 окт 2020
    "Цивилизована" Франция се превърна в африкански маймунарник.
Последни новини