8% от учениците са отпаднали от училищата в Първомайско

8% са напусналите ученици от системата на образованието в община Първомай през учебната 2018/2019 година, показват данните, изнесени от Института по пазарна икономика. Това я нарежда сред общините, които имат сериозен проблем в това отношение. Само 16 общини в България имат по-висок процент напуснали ученици.  Макар да има и такива с много по-висок дял на отпадналите ученици: Трекляно (30%), Борово (18%), Ново село (17%), Невестино (14%), община Първомай се нарежда на незавидна позиция в тази негативна класация.

Ползите от задържането в училище за максимално дълъг период от време са повече от очевидни. На този етап именно осигуряването на широк обхват и достъп до училищно образование е основният инструмент в преодоляването на неравенството във възможностите и семейната среда, а задържането в училище чувствително подобрява по-нататъшната реализация на пазара на труда. Отделно, завършването поне на средно образование е най-важният фактор, който предопределя изкачването в по-горните части на доходната структура, се казва в анализа на Института.

В коментара по темата не се дискутират причините за отпадане на учениците. Заминаването за чужбина не означава задължително окончателно напускане на системата, но това се отнася до сравнително малък брой ученици.

Представената тенденция в статията е полезен ориентир за това, че проблем съществува и трябва да се търсят механизми за преодоляването му.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини