Докладът на ЕК според Йончева е диагноза, според Новаков е положителен

Евродепутатите Елена Йончева и Андрей Новаков стигнаха до общ извод, че докладът на Европейската комисия за България е обективен, в сутрешния блок на БНТ, но видяха различни оценки в текста.

"Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас е един изключително добър доклад за България, защото е обективен и показва каква е болестта на България. Ние ще започнем нейното лечение с оставката на господин Борисов". Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева от Брюксел.

Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП уточни, че това не е докладът за България, а е за всички държави и има глава за България. Според него той е обективен и има немалко положителни констатации вътре. Започнати са реформи и може би се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна, смята той. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси.

Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза Новаков. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва. "Няма разделение на властите, няма свободни медии, няма законодателна сигурност", каза тя. Йончева заяви, че това означава, че има задкулисна власт, която ни управлява, и това се вижда от Европа. Според нея и прочитът за медиите е много обективен. "Става ясно, че медиите в България основно са проправителствени." Според нея основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост.

Андрей Новаков не се съгласи с нея с думите, че в България никога не се е стигало до зверствата над журналисти като в други държави.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България и законите се променят много лесно и се модифицират много бързо в нечий интерес. Знаем как мнозинството в парламента променя своето решение и се подценява ролята на Народното събрание, коментира Йончева.

Новаков не се съгласи с твърденията, че е докладът е катастрофален - такива обяснения не съвпадали с истината. Реформи в България са започнати и пътят към тяхното решаване е налице, каза Новаков. Той подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, каза Новаков.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ку
    куха леика
    1 0
    20:19, 1 окт 2020
    тая благодарение на хасковлии взима еврозаплата, и в замяна само плюе, като не и харесва Европа да се отказва и право у русията...
    • Бр
      браво
      1 0
      20:21, 1 окт 2020
      и да побърза.... да отказва заплатата си, че не и трябва.
Последни новини