12 °C

Евродокладът за България: Главният прокурор е все още безконтролен и политици притежават медии

Посочваните от години проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите продължават да съществуват или да се влошават в България.

Властта и безотчетността на главния прокурор и спорното функциониране на Висшия съдебен съвет, ниското доверие на гражданите и бизнеса към независимостта на правосъдната система, отсъствието на забрана политици и лица на изборни длъжности да притежават медии, ниското качество на почти 40% от законодателството заради липсата на регулиране на лобизма са само част от тези проблеми.

Те са включени в частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен.

Докладът е съставен така, че да не се сравнява дали една страна е по-корумпирана или с по-зависими от властта медии. Но за следящите процесите в България наличието в него на повтаряни от години и десетилетия проблеми е видимо колко много има да се свърши за борба с корупцията и обръщане на тенденцията за влошаване на демокрацията в страната.

Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси - и положителни, и отрицателни - за да има достатъно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността.

Той не замества Механизма за сътрудничество и проверка, въведен през 2007 г., но е доста по-малък като обем. В конспективна форма информацията за България е събрана само върху 19 страници. Ето накратко какво пише в тях:

За борбата с корупцията

Атаките срещу правосъдната система в България се увеличават без съответна реакция на компетентните власти.

Въпреки години на реформи главният прокурор все още има значителна власт и влияние, фактически са му подчинени всички прокурори и следователи, може да анулира или поправя без съдебен надзор всяко решение на който и да е прокурор, да санкционира прокурори и да ги инструктира, включително по конкретни случаи. Властта му не е уникално българско явление, но има притеснения за комбинацията ѝ с позицията му във ВСС, където има значително влияние.

Самата структура на ВСС може да ограничи независимостта на съдиите, тъй като не ги защитава достатъчно от натиск от правителството, парламента, магистрати, вкл. главния прокурор и самия ВСС. Съдии са обект на атаки и целенасочени публични критики заради свои решения.

Нивото на доверие към институциите, които би трябвало да се борят с корупцията, остава ниско.

Липсата на резултати в борбата с корупцията е един от ключовите проблеми, поставени от протестите през лятото на 2020 г.

Тепърва трябва да се установят солидни резултати за довеждането до обвинения пред съда на заподозрени за корупция по високите етажи. Важно е и институциите да получат достатъчно ресурси, за да се борят ефективно с корупцията.

Има притеснения относно лобирането, което остава нерегулирано от закон в България, както и към прозрачността и предвидимостта на законодателния процес в страната.

За медиите

Законите и конституционните гаранции за медийния плурализъм често не се прилат ефективно.

Загриженост предизвиква липсата на прозрачност за собствеността на медиите.

Правната рамка за защита на журналистите от политическа намеса не забранява изрично на политици да притежават медии, а има доказателства за връзката между политически играчи и някои медии.

Няколко сдружения за свобода на медиите съобщават за физически нападения или онлайн атаки срещу журналисти.

Баланс между институциите

Въпросите за взаимния контрол и баланса между институциите и отделните власти включват загриженост за ограниченото използване на консултации и оценка на въздействието при подготвянето на закони.

Ресурсите на националните институции за защита на човешките права са ограничени, но работата им продължава да се подобрява. Вече стестеното пространство на гражданския сектор обаче може да бъде засегнат още повече от проекта на закон за финансирането от чужбина на неправителствените организации.

Какво следва

Докладът трябва да помогне на всички държави членки да проучат възможностите за преодоляване на предизвикателствата, да се извличат поуки от опита на другите страни и да се покаже как върховенството на закона може да бъде допълнително укрепено при пълно зачитане на националните конституционни системи и традиции. Той е дело само на Европейската комисия и ѝ дава информация и аргументи за подготвяне на механизма за обвързване достъпа до еврофондовете с върховенството на закона.

Този механизъм още е процес на подготовка в диалог между еврокомисията, Европейския парламент и Съвета на ЕС, който се ръководи в момента от Германия. Днес председателството обяви, че страните членки са се договорили с каква позиция да продължат този процес, от който зависи одобряването до края на годината на 1.1 трилиона евро в 7-годишния бюджет и антикризисните инструменти на ЕС.

В началото на декември, когато Европейската комисия би трябвало да публикува своя План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan). Той ще е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.

Но междувременно депутатите в пленарната зала на Европейския парламент и представителите на правителствата в ЕС специално ще се занимават с България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  8 -5
  19:23, 30 сеп 2020
  Напротив, главния прокурор не е безконтролен, контролира го Пеевски.
  • Па
   Панетюф Теню ут Гереня
   7 -2
   19:52, 30 сеп 2020
   Баш си е така. Яко му опина зе.н.ги.й.те.
 • 2
  Ли
  Лично мнение
  6 -8
  21:22, 30 сеп 2020
  А онова нищо-президента с юмручето?
  Него го контролират от много посоки.
  Черепа от Дубай, Банкера крадец от Белград, Резидента Решетников от Москва, Корнелия - началничката му от партията, която го издигна.
  Доган-от партията, която на 100 % гласува за Радев на президентските избори.
  Христо Иванов-Маджото, Иво Прокопиев, Мая Манолова-Галева и куп други мутри и боклуци с глашатаите-измамници- Бабикян, Хаджикян и Минекян----------Пълна отврат!!!!
  Вонят на развалени яйца, на ковчези и на червена леш!
  • Др
   Друго мнение
   6 -1
   22:22, 30 сеп 2020
   Някой иска светът да се оглежда в кривото му огледало.Пластични лъжи,майсторски таргетирани към психологията на една отделна група.Брюксел вече каза истината,останалото са брътвежи.Наистина жалко.
  • Президента с юмручето го вкара мазно отзад на крадливото еднокнижно добиче от Банкя.
  • По
   По-лично мнение
   0 -2
   19:58, 1 окт 2020
   Простаци, ако прочетете доклада, ще разберете, че е изключително ласкав за Гешев и Властимащите...
   Но вие, тъпунгери и нещастни трещялници, размазани от омраза към нормалността и законността - асимилирате само заглавия с главни букви... Друго не четете...
   И тъй, като сте неграмотни и твърде необразовани, да ви напомня----+_---+++++++-----Няма да се получи нищо с вашата платена мутренска революция!... Платена от Дубай, Москва, Позитано, Белград, платена с билетчета, търкани от майките, бабите и дядовците ви,.. Платена с милиардите от ограбените ви спестявания в КТБ и фалиралите червени банки от прехода...
   Колкото и да искате, ще трябва да работите, да се трудите честно и да спрете да крадете, да спрете да се друсате, да пиянствате, да мамите, да спрете да прекрачвате закона, да не позволявате да купуват гласа ви, достойнството ви, съвестта ви....
   А, забравих, че вие тези неща, едва ли знаете, каква стойност имат!
  • До
   до "по-лично мнение"
   1 0
   08:18, 2 окт 2020
   "По-лично" Личи си, че не си българин а?
   В доклада много ясно пише, че нищо не се прави тука спрямо корупцията.
   В доклада яко ни плюят каква нестабилна държава сме, ама само ВИЕ гербавите си мислите, че дъжд ни вали.
   И айде спрете се с тоя Божков понеже е абсурдно един човек да може да плаща на 100 000 протестиращи.
   А и нали полицията бяха задържали 100тина протестъра, защо не им се направи проверка на банковите сметки дали нямат преводи от Дубай?
   Нали задържаха и Бабикян, защо и на него не му направят проверка на сметките.

   Само умеете да си проветрявате устите, а никога и нищо не сте успяли да докажете....СМЕШНИ СТЕ

Още новини

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
30 окт 2020
Последни новини