Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за Нагорни Карабах

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за Нагорни Карабах, където избухнаха смъртоносни сражения между азербайджанските и арменските сили, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Срещата ще се проведе при закрити врата във вторник. Тя е била поискана от Германия и Франция, чийто призив е бил подкрепен от други европейски членове на Съвета за сигурност - Естония, Белгия и Великобритания.

Най-малко 67 души са били убити според непълни данни в боевете в Нагорни Карабах - азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци. Те избухнаха на фона на общополитическите дебати в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН и предизвикаха опасения от пълномащабна война между Азербайджан и Армения, която подкрепя нагорнокарабахските сепаратисти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря в понеделник с азербайджанския президент Илхам Алиев и призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах без предварителни условия за продължаване на преговорите под егидата на Минската група към ОССЕ. Това съобщи Стефан Дюжарик, говорителят на Гутериш, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че по-късно през деня генералният секретар на ООН има планиран разговор и с арменския премиер Никол Пашинян, към когото ще отправи същия призив.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини