17 °C

ОПЕК очаква по-голям спад в търсенето на петрол на фона на пандемията от коронавирус

Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко, отколкото се очакваше, заради коронавируса, а освен това догодина ще се възстанови по-бавно от първоначално прогнозираното, съобщи днес Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тази година глобалното търсене ще намалее с 9,46 милиона барела дневно до 90,2 милиона барела дневно, уточни ОПЕК в месечния си доклад. Миналия месец прогнозата бе за спад с над 9,06 милиона барела на ден.

Цените на петрола се сринаха, тъй като кризата с коронавируса удари пътуванията и икономическата активност. Макар някои страни да разхлабиха ограничителните мерки, което позволи на търсенето да започне да се възстановява, нарастващият брой нови случаи на зараза и по-високият петролен добив се отразиха неблагоприятно на цените.

ОПЕК освен това намали прогнозата си за търсенето през 2021 година, очаквайки вече повишаване на потреблението с 6,62 милиона барела дневно или с 370 000 барела по-малко спрямо оценката миналия месец.

Петролните запаси на развитите страни през юли са били на равнище 3,2 милиарда барела, което превишава средния показател за последните пет години с 261 милиона барела, допълва ТАСС.

Страните членки на ОПЕК през август са увеличили добива със 760 000 барела дневно до 24,05 милиона барела дневно главно заради производството в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Растежът обаче е по-малък от заложеното в плановете за разхлабване на ограниченията по сделката за намаляване на добива, затова през август споразумението на ОПЕК е изпълнено на 103 процента, уточнява ТАСС.

От 2017 година, заедно с Русия и редица други страни, ОПЕК регулира предлагането на черно злато по споразумението, известно като ОПЕК+, което цели да вдигне цените и да намали колебанията на петролния пазар.

Споразумението ОПЕК+ за свиване на производството на петрол в сегашния си вид е в сила от май. До края на юли страните от групата намалиха добива с 9,7 милиона барела дневно, като квотата на всяка бе орязана с 23 процента от базовото равнище. От август съкращенията бяха смекчени, а до края на годината те ще бъдат само 7,7 милиона барела на ден.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини