Огромният балон със странна форма, в който всички живеем

Често говорим за атмосферата и за това как човешката дейност оказва негативно влияние върху нея. Но със сигурност знаем малко за хелиосферата - магнитния щит, който обхваща цялата Слънчева система и я предпазва от мощната космическа радиация.

На базата на редица свои изследвания в Космоса, учени от NASA правят интересен извод и разработват компютърен модел с предполагаемата форма на хелиосферата.

Досега се смяташе, че тя има формата на комета - издължена, с кръгла предна част и дълга опашка. Новата теория на космическата агенция на САЩ обаче е доста по-различна и интересна.

На базата на данни от космическите кораби Voyager и мисиите Cassini и New Horizons от NASA стигат до заключението, че хелиосферата е огромен "спуснат" балон, който малко наподобява на кроасан, предава Sky News.

Според учените, формата на хелиосферата е важна и за търсенето на нови светове в Слънчевата система. Защото нейното значение като защитна преграда от космическата радиация е огромно за това дали на някоя планета съществува, или не живот.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини