Наблюдаваха взаимодействие между времеви кристали за пръв път

Учени за пръв път наблюдаваха взаимодействие между времеви кристали.

Досега изследователите дори не бяха виждали два времеви кристала в една и съща система.

Пробивът ще доведе до множество нови технологични постижения – от квантови компютри до мощни навигационни системи и ще подобри прецизността на атомните часовници.

Времевите кристали са толкова мощни, защото поддържат кохерентност, въпреки различните условия. Поддържането на кохерентност е основната пречка пред създаването на мощни квантови кампютъри, чиито привърженици твърдят, че биха могли да преодолеят различни технологични проблеми.

“Контролиране взаимодействието между два времеви кристала е огромно постижение. Преди това никой дори не бе наблюдавал два времеви кристала в една и съща система, какво остава за взаимодействие”, казва Самули Аути от Университета в Ланкастър.

“Контролираните взаимодействия са под номер едно в списъка с желания на всеки, който иска да открие практическо приложение на времевите кристали, като например квантова обработка на информация. ”

Стандартните кристали, като метали или скали, са състоят от атоми, подредени в повтарящи се модели в пространството. Времевите са различни: те са в непрекъснато, повтарящо се движение във времето, макар нищо да не ги променя отвън.

Атомите им непрекъснато се въртят или движат в една посока, а после в другата.

Учените от Ланкастър наблюдавали времеви кристали, съставени от рязък изотоп на хелия, охладен до температура, близка до абсолютната нула.

При взаимодействието си времевите кристали обменят частици.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини