9 °C

НАРМС сподели опита на семейство Илчеви във фамилното фермерство

НАРМС е асоциация - сдружение с нестопанска цел, което е събрало в редиците си хора, развъждащи говеда от породие монбелиард и симентал. Освен дейност, която подпомага стопаните, НАРМС поддържа информационен сайт, в който се публикуват новини, споделят се добри практики и др. Преди няколко дни сътрудниците запознаха хората със семейство Илчеви от град Първомай и тяхното семейно стопанство. Във фермата се отглеждат чистопородни Монбелиарди като за тях се грижат всички! – малки и големи членове на семейството, разказва авторът от НАРМС.

Първомай се намира в област Пловдив и е в близост до областните градове Пловдив, Стара Загора и Хасково. Отличава се развита лека промишленост, земеделие и животновъдство. Има богата културна история, а в центъра на градчето е разположен живописен градски парк, непосредствено до красивото градско читалище.

Събеседник е синът на семейство Христо и Иванка Илчеви – Йордан. През последните години той постепенно поема от своите родители тежките отговорности по стопанството, което те са създали. Хващаме го по време на жътва и за да успеем да поговорим преди да тръгне към полето отиваме във фермата още в 7 ч. сутринта.

– Здравейте, разкажете ни малко повече за себе си.

– Здравейте и добре дошли! Казвам се Йордан и преди няколко дни навърших 40 г. Завършил съм СПТУ по механизация на селското стопанство. С животни се занимавам откакто се помня. Родителите ми цял живот са отглеждали животни и ние сме израснали между тях – биволи, крави и овце.

След като мандрите започнаха буквално да се подиграват с цената на биволското мляко преминахме изцяло на крави. Биволът дава малко мляко, но качествено, а цената беше същата като на цената на кравите.  Биволът е много икономичен за отглеждане, но количеството мляко е малко. Например, най-млечната биволица беше достигнала 18 литра дневен млеконадой, но при цена 40 стотинки на литър просто сметката не излизаше. Маслеността на биволското мляко започва от 6 и стига до 12%.

– В такъв случай – честит рожден ден „на патерица“ от екипа на Асоциацията! Дано успехът и здравето бъдат Ваши неотлъчни спътници!

С какви крави започнахте, когато решихте да приключите с отглеждането на биволи?

– Започнахме с различни породи, които се предлагаха от ликвидираните ТКЗС-та. Основно черно-шарени и джерсей. В началото само с 5-6 животни, после 10, 20 и така постепенно ги увеличавахме.

През 2008 г. купихме стопанството, в което се намираме в момента. По това време то беше база за гушене на патки. С много труд и реконструкции го превърнахме в краварник, но не беше никак лесно, тъй като сградите бяха напълно празни и общо взето всичко се изграждаше от нулата. Отне ни близо 2 години да завършим ремонтите и през 2010 г. започнахме да отглеждаме животните тук.

– В момента колко и какви животни има във фермата?

– Днес основната порода, която отглеждаме е Монбелиард. Има и 2 Симентала и няколко кръстоски. Общо стадото наброява около 100 животни.

Още преди да се преместим в тази ферма се насочихме към порода Монбелиард. Ветеринарният доктор, който обслужваше стопанството ни я препоръча, поради двойното й предназначение. Ние искахме да отглеждаме животни за угояване и за мляко, и породата се оказа идеална за тази цел.

Не сме купували Монбелиард отвън. През 2005 г. започнахме да осеменяваме кравите от наличното стадо със семенен материал на породата и постепенно да го изчистваме. Когато се преместихме в новото стопанство решихме, че е важно да минем под селекционен контрол. Искахме чистопородно стадо, а Асоциацията предлага възможно най-качествения семенен материал на достъпни цени, а и искахме някой да следи как се развива породата при нас.

Първоначално се обърнахме към черно-шарената Асоциация, но когато техен представител видя животните ни препоръча да се обърнем към НАРМС. С тяхно съдействие решихме да преминем изцяло на порода Монбелиард.

– Вече над 10 години отглеждате Монбелиард. Какви са разликите с другите породи?

– Единственият плюс на черно-шарените крави е количеството мляко. Но, при правилно хранене и отглеждане с времето Монбелиард не им отстъпват и в това направление. Те са спокойни, здрави, лесно се заплождат и отелват, а качеството на млякото е несравнимо по-високо!

Някои колеги споделят, че имат проблем с копитата, но при нас не е така, защото ние ги отглеждаме пасищно. Храним ги в обора в момента, тъй като от високите температури и сушата всичко по ливадите изгоря за съжаление.

– За да сте независими от природните условия смятате ли да преминете към свободно-боксово отглеждане?

– Проектът ни е вече готов, но както разбирате това изисква сериозна инвестиция, а от продукцията много трудно се спестяват средства за реконструкции. Първото, което със сигурност ще направим са хранителни пътеки.

– Със собствени средства ли се справяте или успяхте да се възползвате от програмите за подпомагане?

– Само със собствени средства и банкови кредити! По най-трудния начин!

Докато говорим с Данчо, към нас се присъединяват баща му, съпругата и двете му прекрасни дечица. Отдалеч си личи, че задружното семейство се справя заедно и с работата, и с трудностите! Животът на Данчо е бил предопределен от любовта на родителите му към животните и по всичко личи, че той също ще я предаде към следващото поколение.

Дъщеря му отдавна помага с желание във фермата, а когато питаме малкия Христо какъв иска да стане като порасне, той без колебание ни казва, че ще има ферма като баща си и дядо си.

– Вие сте изцяло семейна ферма и всички заедно се грижите за животните. Всички ли помагат?

– Така е. Родителите ми, съпругата ми и двете ми деца – всички работим заедно, но безспорно движещата сила на фермата е майка ми, Иванка! Тя е неуморна! В момента дои кравите сама и години наред тя върши работа за 10 работници без почивен ден, без оплакване и без оправдания!

– Ние сме свидетели на неизчерпаемата енергия на майка Ви и й желаем още много години да е здрава и да бъде пример за трудолюбие, както досега! Наистина Вие сте много задружно и работливо семейство, но без работници не може. Как успявате да намерите работна ръка?

– Това е най-големия и труднорешим проблем не само в животновъдството! Така наречените „работници“ не искат да работят на трудов договор, искат да получават много пари и то авансово. Когато решат стават и си тръгват, и не ги интересува какво оставят след себе си! Предполагам, че и в много други ферми се случва същото.

Нещо трябва законодателно да се измисли, да се стимулира подготовката и привличането на кадри в животновъдството. Последното семейство, което дойде да работи тук, още в началото на разговора пожела да почива през уикенда. Аз освен да кажа сега на кравите събота и неделя да си почиват, да не ядат, за да не се налага да ги доим!

По-голямата част от хората, които идват да търсят работа, за съжаление, са от криминалния контингент и впоследствие създават много проблеми. Принуден съм да правя справка в полицията за всеки, който ще взема на работа. Съветвам всички колеги да го правят. В това отношение срещаме много затруднения.

– Какво е да си фермер в България?

– Най-много са изискванията в млечното говедовъдство. Наредбите се сменят една след друга и ние дори нямаме възможност да разберем за какво могат и ще ни проверяват. Не ни се разминава обаче нито глобата, нито спирането на субсидиите ако не сме спазили някоя нова наредба. Изискванията са големи, а насреща няма нищо. Извиват ни ръцете и ние нищо не можем да направим. От работа нямаме време да си вдигнем главата. Правили са ми проверка, кръстосана проверка и проверка на кръстосаната проверка. Свят да ти се завие!

– А с мандрите как работите? Дават ли по-добра цена за млякото на Монбелиардите?

– Някои мандри дават, но тази година с кризата с  COVID-19 заплащанията се бавят, цените се намалиха. Уж нямат пазар, уж им намалели продажбите, а хранителните магазини са пълни и цените са същите.

– Как Ви ги обясняват тези противоречия – хранителните магазини пълни, цените – същите, а те намалят изкупната цена?

– Пазар имало, но за имитиращи продукти! За истинските – от 100% мляко, търсенето е намаляло според тях, тъй като поради кризата покупателната способност на хората е намаляла и пазаруват евтини неща.

Има мандри, за които е обичайно да искат „да хващат маймуни с трици“, но хората са си виновни, че ги купуват тези боклуци и си вредят на здравето! В тези мандри може и един литър мляко да е влезнал днес, а да са изкарали продукция за милиони. Сами се сещате как се случва това!

Контролът на Държавата липсва изобщо и в тази „пазарна икономика“ мандрите са тези, които определят цените и се разбират помежду си. Това си е монопол. Една мандра да обяви понижаване на цената със стотинки и до обяд всичките са ги намалили. Покачването обаче е много трудно и когато се случва е с по стотинка.

С мандрата, с която сега работя нямам проблем за щастие. Изплащат всичко навреме, но преди съм работил с много некоректни преработватели.

– Всички споделят Вашите проблеми, но всъщност не зависи ли от Вас като гилдия да се обедините и да защитите правата си?

– Системата е така направена , че ние да не можем да вдигнем глава от работа и бюрокрация, за да можем изобщо да се замислим за обединения и да си защитим правата. Тук се управлява на принципа „разделяй и владей“! За нас няма почивен ден! Освен животните имаме и земя, която чака да се обработи и като дойде и за капак някоя проверка и то човек да е робот няма да издържи! В момента е жътва и ние буквално живеем на полето.

Фермерите като нас, които сами си гледат животните, няма как да имат време да надигнат глава. Майка ми днес е станала в 5 часа да дои кравите, понякога не си и ляга от работа.

– Откога членувате в Асоциацията? През годините намерихте ли някаква полза от това сътрудничество извън субсидиите?

Намесва се бащата на Йордан – Христо Илчев:

– Вече седем години. Господин Атанасов си гледа работата извънредно стриктно и усърдно. В другите Асоциация изобщо не е така. Винаги сме получавали пълно съдействие по всякакви въпроси – дали за документи, дали да ни свърже с някого. Той буквално денонощно е на разположение.

Йордан:

– Така е наистина! Асоциацията винаги е била много коректен партньор! Получаваме винаги навреме качествен семенен материал и с  всяко следващо поколение стадото се изчиства и продукцията се повишава. Вече обръщаме по-голямо внимание на храненето и следваме случния план. Административната помощ също е много важна и ние винаги можем да потърсим информация и да разчитаме, че е ще коректна. Много сме доволни!

– Какво бихте посъветвал хората, които тепърва тръгват по Вашите стъпки? Бихте ли избрал отново да бъдете фермер ако върнете времето назад?

– Разбира се! Това естествено е личен избор, но основния фактор, който влияе на подобно решение е любовта към животните. Има ли я човек ще си гледа животни, независимо дали е потомствен фермер и дали получава субсидия. Правят ли се нещата обаче само за пари не смятам, че ще се получат добре. Без любов към това, което правиш не може и винаги се отразява на резултатите. От животни много трудно се изкарват пари, да е ясно! Работата е много и почивен ден няма, но милионер не се става. Ако някой има такива илюзии трябва да се откаже навреме!

– Как виждате себе си и фермата след 5 години?

– Иска ми се да сме здрави, да работим и да сме модернизирали стопанството, колкото е възможно. Да направим доилна зала и да подобрим условията.

– Желаем Ви го от сърце! Благодарим за гостоприемството!

– Винаги сте добре дошли!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 12.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
12 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
12 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
12 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
12 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
12 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
12 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
12 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
12 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
12 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
12 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
12 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
12 апр 2021
Последни новини