26 °C

Достъпът до брега на Росенец отново е блокиран

Пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново е недостъпен по суша. Това установи проверка на Свободна Европа почти месец, след като това място привлече вниманието на всички.

Община Бургас си върна обратно пътя, преминаващ покрай имението в местността Росенец, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това се случи след обществен натиск и акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който демонстрира как Националната служба за охрана (НСО) не допуска никой друг до плажа, който по закон е достъпен за всички.

Пътят обаче отново не е за всички. Камери прихващат движението по шосето още преди да се открие гледка към имота. Следва ограда с надпис “Строителен обект”, която ограничава достъпа до плажа - всички плажове са публична държавна собственост и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

"По-нататък не може”. Пазачът е лаконичен. Аргументът ми, че шосето от няколко дни пак е общинска собстеност, а морският бряг трябва да е достъпен, не минава пред него.

“Нали на снимки си го виждала плажа - само камъни. Защо ти е сега тая работа”? Такова непривлекателно описание би трябвало да откаже случайния посетител. Но пък човекът е добронамерен: “Ела тук да си поприказваме. Знаеш ли колко бързо ще ми мине времето”.

Пазачът казва, че има забрана за преминаване и тя е от петък (31 юли - б.р.) на обяд. “Издадоха я днес, защото ще строят. Вчера тук беше и кметът на Бургас Димитър Николов”.

Няма обаче табела, която да информира какво ще се строи. “Утре ще я сложат, сега има Байрям”, обяснява охраната. “Ще строят ограда за имота и ще освободят пътя”, отговаря пазачът на въпроса за заповедта - след като вече е издадена, какво пише в нея? “Мини да си поприказваме и в понеделник, защото утре и вдругиден съм в почивка. Имам награда за протестите”, свойски отпраща охранителят на обекта.

Пътят се оказа "строителен обект"
“Длъжни са да пускат по пътя”. Това заяви по телефона кметът на Бургас Димитър Николов. Думите на кмета обаче се разминават с реалността - не пускат по пътя. Николов потвърди, че е бил на мястото предишния ден. На въпрос дали ходи лично на всички строителни обекти, Николов отвърна, че е отишъл до Росенец, защото не е вярвал, “че оградата е чак толкова изнесена”.

Той отрече да е издавано ново разрешение за строеж. По думите му в четвъртък е връчено предписание за “изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде”. Оградата пък е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на месец май.

Ден по-късно, в събота, на обекта се появи и надписът, който съдържа някаква допълнителна информация за обекта - “Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве”. Чертежът е от 2016 г. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява “сервитут за организиране на строителна площадка”.


Залепеният на оградата лист хартия, който дава единствената информация на място
Според Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на сдружение "Камара на геодезистите в България", тази информация представлява част от проект “План за безопасност и здраве”, но не е ясно за кой обект става въпрос.

“Такива проекти се правят, когато се започва строителство и те служат, за да укажат местата за преминаване от и до имота, в който се строи, разполагането на временни сгради и строителна механизация”, обясни той. Сама по себе си тази скица не означавала нищо. Освен това не е ясно дали тя е одобрена от съответните институции или е на ниво предложение. “И дори това да е налично, отново нямат право да затварят пътя, ако е държавен или общински”, казва Каратерзиян. Според него заради липсата на информационна табела за строителния обект, собственикът би трябвало да бъде санкциониран от органите на РДНСК, строителния контрол.

В петък БНР съобщи, че представители на Министерството на туризма също не са успели да стигнат до плажа, за да го категоризират. Като причина е посочена “поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“.

Тишина пред резиденцията
Отпадъците от бутилки с минерална вода, които се въргалят край пустия път, са единственият знак от човешко присъствие на мястото, където на 11 юли хора се молеха за вода и припадаха от жажда. Десетки привърженици на ДПС бяха блокирани с часове и използвани като жив щит в защита на лятната резиденция, в която отсяда Доган.

До тази ситуация се стигна след като в началото на юли съпредседателят на "Демократична България” Христо Иванов дебаркира на плажа пред т.нар. летни сараи, който е публична държавна собственост. Там той беше посрещнат от гардове на НСО, които не го допускаха на сушата и го изблъскаха във водата.

На 11 юли последва организирано масово ходене на плаж в Росенец като протест срещу заграбването на публичен ресурс. Отговорът от младежките структури на ДПС беше организирана защита на резиденцията, ползвана от почетния председател на партията.

След силния обществен натиск на 28 юли Общинският съвет в Бургас оттегли решението си от 28 април, с което бе одобрена промяна на подробния устройствен план на парка Росенец и за това път публична общинска собственост да стане частен.

Към днешна дата, въпреки решението, пътят към плажа пак е преграден.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  гражданин на РБ.
  13 -1
  10:33, 3 авг 2020
  Тези напасти божии - доган пеевски-догановци и шишовци- няма отърваване от тях.
  Какво държава, къде е гешев с каскета да разследва тези бандити - олигарси и ръководители на отвратителната българска мафиотски клан.пълна проверка на всички праохранителни и разследващи органи които са куп - конфискация след това и затвор. Стига стига тайни договорки и да се пазят един с друг като свински черва с управляващи и власимащи. Заграбиха държавата тези посредствени наглеци.
  Това се получи защото продажниците от управляващата в коалиция партии през цялото време им беше нужен гласа на тази противоконституционна антибългарска п севдо партия,т.е. Мафиотското оод за да са на власт и те също да крадат. И сега ги държат на каишка.
  • Пе
   Пеевски
   10 -1
   11:06, 3 авг 2020
   Всички са на хранилката ми.
 • 2
  Ко
  корумпиран прокурор
  10 -1
  13:01, 3 авг 2020
  На практика страната се владее от Доган.
 • 3
  Ич
  Ичката
  9 -2
  13:24, 3 авг 2020
  ...което е много жалко.И не знам кога българите ще осъзнаем това. Софиянци още не могат да усетят този проблем,но в нашия район ДПС е станало нагло и прави каквото си иска ,а винаги се намират раболепни българи обладани от желание за лична изгода да бъдат до тях.За сега от всички политици само Христо Иванов дава някакви сигнали,че ще се опълчи срещу октопода Доган-Пеевски,но дано не се окаже отново поредния лъжец.И въпреки всичко трябва да му дадем шанс.

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини