Експерт: Oтпускането на мерките бе схванато като липса на необходимост от мерки

"Умира се от коронавирус". За това предупреди в сутрешния блок на БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Не разхлабването на мерките доведе до увеличаването на случаите на заразени от коронавирус, а отпуснатите мерки се схванаха като липса на необходимост от мерки, категорична бе тя.

Вълшебно хапче срещу вируса няма открито, но се работи по три основни направления - в основата на инфекцията, освобождаването на цитокиновата буря и на специфична антитела, които да свържат вируса директно. Никой не може да предвиди кой как ще изкара вируса, предупреди проф. Христова.

Лекарите са най-потърпевшата група, заразена от коронавирус. Основната маса щамове са тези, които са характерни за европейските страни. Наесен се очаква повишение на заболяемостта и по-високо ниво на заразените с коронавирус, поясни тя.

COVID-19 не се знае къде ще удари и младите хора не са застраховани. Опасно е всичко, където има много хора, защото вирусът се предава с пръските отделени от нас. Тревожно много е разпространението на вируса у нас, предупреди проф. Христова.

По-важното е всеки да се научи да спазва индивидуалните противоепидемични мерки. Затварянето на границите и хората е невъзможно и за това е важно всеки един от нас да спазва мерките, настоя проф. Христова.

Според нея контрола не го изпускаме, но не трябва да бъдем безотговорни и да не разболеем нашите близки.

По думите й въпрос на лична отговороност на всеки е да носи маска, да избягва събирането на много хора на едно място. Вирусът настъпва и хората имат все повече познати, които се разболяват от него, подчерта проф. Христова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    €$
    € $
    4 -1
    10:08, 3 авг 2020
    Поредната манипулаторка, загрижена за усвояването на парите за борба срещу "вируса".
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    10:56, 3 авг 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Hi
    hipog
    1 -1
    11:15, 3 авг 2020
    Той и от много други работи се умира
Последни новини