Устройство на MIT манипулира съдържанието на сънищата

Учените са разработили експериментално устройство и протокол за манипулиране на съдържанието на сънищата на хората, докато спят, като ги карат да си припомнят конкретни сигнали, които могат да предизвикат сънуване на определени теми и преживявания.

Новото изследване показва, че развиващата се наука за контрол на сънищата е много повече от фантазия и че обработката на информация по време на сън може да бъде манипулирана отвън.

В ново проучване екип, ръководен от невро учения Адам Хаар Хоровиц от MIT, описва как носимо електронно устройство, наречено Dormio, дава възможност за това, което изследователите наричат ​​"целенасочена инкубация на мечтите" (TDI). Това те постигат по време на флуидния първи етап на съня, където спящите преживяват гранично състояние на съзнанието, наречено хипнагогия.

Хипнагогията има много от флуидните, подобни на сънища усещания на REM съня, но с важна разлика - хората все още могат да чуват и обработват звук по време на това състояние, докато преминават от будно състояние към спящо (и обратно). На това се базира целевата инкубация на сънищата.

Устройството Dormio се носи на китката като ръкавица и е пълно със сензори. Докато човек заспива с устройството, той слуша аудио, възпроизвеждано чрез свързано приложение, като например "Не забравяйте да мислите за дърво" (темата за сънищата, използвана в експеримента, проведен с 49 участници).

Сензорите на Dormio улавят физиологичните данни, които показват, че човекът е заспал, в този момент системата го раздвижва за кратко, като го подтиква да каже какво му минава през ума, докато спи, а вербалният отговор се записва от приложението.

След това кратко прекъсване човекът се връща в съня си, но само за кратко. Следва серия от многократни сънища, събуждания и записи, всички съсредоточени около състоянието на насочена хипнагогия (поне на теория).

"Насочената инкубация на сънищата е протокол за реактивиране на спомените по време на сън по начин, който води до включване на целевата памет или свързани спомени в съдържанието на съня“, обясняват изследователите в своя документ.

"Целта на настоящото проучване е да оцени способността на Dormio да идентифицира периода на начало на съня и успешно да манипулира съдържанието на рапортувания хипнагогичен сън чрез словесни подкани преди заспиване."

Въпреки че прототипната система все още се усъвършенства, експерименталните резултати предполагат, че изглежда методът успешно влияе на сънищата и може да документира съдържанието им в значителна степен.

Когато Dormio подтиква участниците да мислят за дърво преди и по време на състоянието на "границата" на съня, 67% от докладите за сънища, събрани от приложението, споменават препратки към дърво при събуждане от хипнагогично състояние.

"Сънят ми включваше дърво", казва един участник след събуждането. "Следвах корените с някого и корените ме пренасяха на различни места… Чувах как корените на дървото пулсират от енергия, сякаш ме водят на някакво място“.

Изследователите казват, че тяхната система Dormio и протоколът за инкубация на сънищата могат да бъдат използвани за различни техники за обучение или като инструмент за подпомагане на креативността и решаването на проблеми, като подтикват хората съзнателно да си припомнят флуидното и живо мислене от своето хипнагогично състояние.

"Сънуването на конкретна тема изглежда носи ползи след сън, като например при творчески задачи, свързани с тази тема", казва Хаар Хоровиц.

"Не е изненадващо в светлината на исторически фигури като Мери Шели или Салвадор Дали, творчетвото на които черпело вдъхновение от сънищата им. Разликата тук е, че въвеждаме целенасочено тези творчески полезни сънища."

Откритията са докладвани в Consciousness and Cognition (Съзнание и познание).

Фазите на съня, през които нормално преминаваме многократно, докато спим са REM (бързо движение на очите) и не-REM.

Първата част от цикъла е не-REM фазата на съня, която се състои от три етапа. Първият етап е преходът от будното състояние към заспиване. Вторият етап е лек сън, когато сърдечният ритъм и дишането се успокояват и телесната температура спада. Третият етап е дълбок сън.

Макар преди REM сънят да е бил смятан за най-съществен за ученето и паметта, по-нови данни показват, че не-REM сънят е по-важен за тези задачи. Не-REM сънят също така е фазата, в която отпочиваме и се възстановяваме по-пълноценно.

Докато навлизаме в REM фазата на съня, очите се движат бързо зад затворените клепачи, мозъчните вълни са подобни на тези в будно състояние. Дишането се ускорява, а тялото ни остава временно парализирано, докато сънуваме.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини