-1 °C

КПКОНПИ е осъдена за отказани данни какви бонуси плаща

Мълчанието по Закона за достъп до обществена информация е недопустимо, напомни съдът на Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще трябва да даде отговори как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците, или да мотивира отказа си да предостави тази информация. Административният съд в София отмени мълчаливият отказ на Цацаров да даде данни на "Сега" за бонусите, раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г. В края на м.г. "Сега" потърси информация от комисията и за съдебно-деловодните разноски, които КПКОНПИ е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. 

"Сега" поиска информация и за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати заради незаконните си действия. Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев веднъж отказа тази информация, но след двугодишна съдебна сага комисията беше принудена да я предостави на "Сега". Тъй като след съдебните решения КПКОНПИ предостави информация за стар период, "Сега" поиска и актуалните данни, както и информация за бонусите и разноските.

КПКОНПИ първоначално отговори, че тъй като търсената информация е много, си удължава с 10 дни 14-дневния законов срок за отговор. Но след като и новият срок изтече, отговори не дойдоха. И "Сега" прати казуса в съда.

Пред магистратите юрисконсултът на комисията твърди, че търсената информация е публична и е публикувана, поради което не подлежи на предоставяне на по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Съдия Калина Пецова обаче напомня в решението си, че съдебната практика е абсолютно единодушна, че формирането на мълчалив отказ по заявление по ЗДОИ е недопустимо и винаги е основание за отмяната му и връщане за произнасяне. "Мотиви в тази насока са излагани многократно и като цяло се свеждат до това, че мълчанието по ЗДОИ е недопустимо. Органът дължи произнасяне, като при преценка, че не следва да предостави информацията, следва да се мотивира", обяснява съдията. И връща преписката на Цацаров.

Ако КПКОНПИ не спазва това изискване на Закона за достъп до обществена информация, как ли спазва законовите изисквания, когато използва репресивния си правомощия, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, който води делото срещу мълчаливия отказа на комисията.

Решението на съда е от 17 юли. Отговор от КПКОНПИ и до днес няма.

ПРАКТИКА

"Сега" води дело и срещу мълчаливия отказ на външния министър Екатерина Захариева да предостави информация за това какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

Колегата й правосъден министър Данаил Кирилов пък отказва да изпълни съдебно решение да предостави на "Сега" бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.

Източник: в-к Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дп
  ДПС
  4 0
  17:46, 27 юли 2020
  КПКОНПИ е поредната структура управлявана от сараите.

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини