"Как тези оставки ще опровергаят връзката с ДПС?" (реакции в мрежите)

За да спаси кабинета си, снощи премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Решението е било взето след среща на Борисов с областните координатори на партията, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. А причината - съмненията за зависимостите на тримата от ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. Протестиращите отговориха, че трите оставки не са достатъчни - трябва да си отидат цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев. "Дневник" събра първите реакции в социалните мрежи.

Ивайло Дичев, професор в СУ:

С тези оставки се доказвало, че ГЕРБ не са зависими от ДПС. Т.е. доказват, че това са били министри на ДПС, така ли?

Христо Иванов, лидер на "Да!България" и съпредседател на "Демократична България":

Най-зависимият от Пеевски е Борисов. Зависим е от Гешев, главната бухалка на Пеевски, зависим е от медиите му, зависим е от огромнито количество негови кадри във всички служби и министерства. Изчистването от Пеевски може да започне само ако Борисов се оттегли окончателно и отидем на избори. След изборите - промяна на конституцията и смяна на Гешев и поставяне на прокуратурата под ефективна двмократична отчетност. Няма друг път.

Васил Георгиев, адвокат:

Постоянно ме питат хора "ма вие защо сте с комунистите на площада?". Първо, комунисти на площада няма. Второ, този протест не е точно политически, основната тема, която ни обединява, е криминалната. Ако някой ляв човек каже "утре сутринта Слънцето ще изгрее", не мога да му противореча напук, само защото е ляв. И обратното - ако хвана някой крадец вкъщи и той ми каже "не ма бий, аз съм десен и изповядвам демократичните ценности", няма да го оставя да краде само защото сме единомишленици.

Има едни базови неща, които ни правят първо човеци и после българи, които си заслужава да защитаваме заедно. Иначе не сме нация, не сме общество, а е съмнително доколко сме хора, ако ги отричаме.

И друго нещо - на този протест има трибагреник, има и други знамена. Не видях едно знаме на Европейския съюз. Аз съм убеден европеец, в някакъв смисъл федералист, но тук ЕС няма. Защо го няма? Защото трансевропейските партии са се превърнали в едни общества на сътрапезници, които защитават своите кронита, независило от тоталното скъсване с морала, които ГЕРБ и ДПС демонстрират. Така Европа няма да направим. Манфред Вебер и оня либерала, не му помня името, живеят в тоя сътрапезен балон с източноевропейските мафиоти, и по подразбиране ни наричат екстремисти, подкрепяйки българската мафия, защото не им пука за това. Или защото промяната тук ще им попречи на сътрапезническите уговорки да си подкрепят своите бизнес-клиенти.

Това не е Европейският съюз, който искаме. Затова протестът, в някакъв по-широк контекст, е протест и за съвестта на Европа.

Любомир Аламанов, комуникационен експерт:

Това добре. Само не ми е ясно Дани Кирилов и Красен Кралев може ли да го шернат в социалките... :D :D :D

А как тези оставки ще опровергаят връзката с ДПС, остава загадка. Някои елементи на логическото мислене са ми недостижими. Май по-скоро ги потвърждават, ммм?

Да видим кои ще са следващите...

Радослав Бимбалов, управляващ партньор в The Smarts:

Виждали сме го бесен. И нахален. И нагъл. И хитър. Но никога досега не го бяхме виждали изплашен. Зад гърба си вижда сенките на господарите си, които бавно се отдалечават от него. А пред себе си вижда откритите лица на обикновени хора, чийто гняв (странно за него) не е воден от социални или финансови подбуди. Да поискаш оставките на велможите си, за да спасиш себе си, не просто те сваля от трона, а те навира под него. В пот и треска.

Теодор Михайлов, "Да!България":

За министър на Вътрешните Икономически Финанси предлагам Делян Славчев Пеевски.

Колажи и карикатури:

Емил Караниколов, Владислав Горанов и Младен Маринов са изключени, а Данаил Кирилов утре да дойде с родителите си.

Антоанета Цонева, "Да!България":

И ако сега ББ излезе на улицата с един картон "Гешев е позор!"... ще превърти играта:)

Методи Лалов, столичен общински съветник от "Демократична България":

Пачките евро и кюлчетата злато в нощното шкафче на Бойко Борисов са най-малкият му проблем.

По-голям проблем са папките, в които са описани деянията на Борисов, в нощните шкафчета на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    На
    Народен човек
    6 -1
    10:07, 16 юли 2020
    Аз се питам: Защо „министрите“ на Боко, като им отреже главите НИКОГА не излизат по медиите и да кажат ИСТИНАТА?
    Ама никога!
    Всички ли ги държи с компромати?
    Защото това е типично Тиквунски „стил“ – отрязва си опашката, в опит да задържи властта.
    Ама как става така, че после ВСИЧКИ мълчат като комсомолци на разпит?
    • По
      пояснение
      7 0
      11:42, 16 юли 2020
      Мълчат щото им е мил животът. През времето когато Борисов беше главен секретар на МВР , още нямаше Данс манс и специализирани съдилища и следствие , има над 140 ЗНАКОВИ убийства , които стоят неразкрити и до ден днешен. Разбра ли сега защо мълчат.
  • 2
    Ci
    CIA
    5 0
    10:22, 16 юли 2020
    Борисов и Пеевски са партньори в кражбите.
    • Зо
      ЗОРО
      0 -1
      21:53, 16 юли 2020
      И двамата са българи ,., крадци боклуци, прост народ 850 г. робство и пак не станахте хора
  • 3
    За
    Защо
    2 0
    21:04, 16 юли 2020
    Защото отдавна знаем, че Разбойко е мутра и те се страхуват!
Последни новини