14 °C

Радев излезе пред протеста: "Не" на страха. Ще си върнем България. Мутри - вън!

Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора – млади и стари, и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

Това заяви президентът Румен Радев, минута след като излезе пред протестиращите заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Радев помоли полицията да се отдръпне и да не го пази, за да отиде до събралите се демонстранти.

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана" - заяви президентът.

"Но днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България." - каза още Радев пред протестиращите.

"Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. „Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!" - завърши той краткото си обръщение.

Над 2000 демонстранти са се събрали пред президентството в момента, след като по-рано днес бяха задържани секретарят на Радев - Пламен Узунов, съветникът Илия Милушев, както и бизнесменът Пламен Бобоков. Това е трето задържане на Бобоков. През деня прокурори влязоха в президентството. 

Протестът тази вечер е многолик - има представители на редица парламентарни и извънпарламентарни партии, юристи, част от администрацията на президентството.

Сред демонстрантите са Велислав Величков и Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", Христо Иванов от "Демократична България", Мая Манолова от "Изправи се.БГ", Корнелия Нинова, Калоян Паргов, Румен Гечев, Крум Зарков от БСП, сценаристите на "Вечерното шоу на Слави Трифонов", Костадин Костадинов от "Възраждане", Румен Петков от АБВ.

Към 19:00 ч. множеството се отправи към Министерски съвет, а към 19:20 ч. пое към Съдебната палата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Го
    Голям руски рев
    11 -27
    21:09, 9 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ай
    айде почна се
    18 -2
    22:22, 9 юли 2020
    Всички вънка вече. Тоя цирк трябва да свърши. Те ни направиха на маймуни
    • Го
      Горила Манила
      12 -24
      22:28, 9 юли 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ра
      Радост
      8 -6
      10:06, 10 юли 2020
      Най после бе откога чакахме този момент защо оставихме мутрите да ни избиват и крадат Отдавна трябваше хайде да е хаирлия Стига РОБСТВО И ГЕНОЦИД
      ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 3
    Го
    Горския
    16 -6
    23:22, 9 юли 2020
    Само трепане на Мутрите и Бейовете
  • 4
    АБ
    А б
    20 -8
    23:47, 9 юли 2020
    Браво на протестиращите ! Браво на смелия ни президент! Време беше !!!
  • 5
    Пи
    Писна ни
    13 -4
    07:21, 10 юли 2020
    Змията е настъпана и страшно съска и хапе , трябва да и се смаже главата !
  • 6
    Пр
    Протестиращ
    9 -1
    10:03, 10 юли 2020
    Леви и десни. Консерватори и либерали. Русофили и русофоби. Обединени от една цел. Да изринем мафията от управлението на държавата
    Бяхме ХИЛЯДИ!
    От Президентството, през мин. съвет и до съдебната палата.
  • 7
    На
    Наблюдател
    3 -5
    13:38, 10 юли 2020
    Президентът трябва да е обединител, а той заема страна и настройва част от хората. Но това му поведение е отдавна, трябва да си спомните новогодишните му словоизлияния и неадекватните речи по време на някои празници. Президентът е заложник на БСП, май сте забравили какво каза вицепрезидентката непосредтвено след спечелването на изборите. Той няма международен авторитет, затова и не идват държавни глави. А протестиращите са /2000/, колкото на един селски мач. Вижте и кои политически фигури са били на протеста! Всичките бити карти! Това ли е народът! Бъдете реалисти! И понеже някои често използват думата мафия, вижте в речниците първото значение на думата. Сега може да слагате отрицателен вот, колкото желаете, но мислете трезво, а не само емоционално. Сегашното управление има кусури, но предложете алтернатива, която да е в пъти по-добра. Мая ли, Корни ли, Руменовците ли, кой, народе?
  • 8
    Чу
    Чудо Наблюдател
    1 0
    12:54, 11 юли 2020
    Наблюдателя, ти май недовиждаш и недочуваш, иди на лекар, спешно ти е , не наблюдаваш ли себе си?
  • 9
    До
    До Наблюдател
    1 0
    12:59, 11 юли 2020
    Амиииии ти бе, ти си народа, нали наблюдаваш, хайде предлагай, или ако си на държавна ясла те устройва подломутренския режим, лъжците, крадците, мафиотите и всички, от които на народа им писна! Не виждаш ли Наблюдателю?

Още новини

Последни новини