Болниците в Смолянска област-къде ще се приемат пациенти с коронавирус според местожителството им по общини

Областният щаб актуализира алгоритъма за адекватна медицинска помощ на симптомните случаи с COVID-19

Във връзка с нарастващия брои на случаите на коронавирус в региона, областният управител Недялко Славов проведе среща с директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона и на Центъра за спешна медицинска помощ-Смолян.

Според последните данни от РЗИ към 1 юли, случаите за област Смолян са 319, след установеното огнище в завода за производство на авточасти в Смолян. 

По време на заседанието бяха обсъдени алгоритъмът, координацията и взаимодействието между доболничната, болничната и спешната медицинска помощ, с цел да се осигури адекватна медицинска помощ на всички заразени, според индивидуалната симптоматика. Пациентите трябва да бъдат насочени към домашно лечение или болнично в зависимост от състоянието им, като трябва да се избегне прекомерното натоварване на лечебните заведения и най-вече на областната болница, чийто капацитет за поемане на тежки и усложнени случаи трябва да бъде запазен.

Разпространението на епидемията е с дифузен характер според мнението на епидемиолозите, затова лечебните заведения в региона – областната болница в Смолян и общинските болници в Девин, Мадан и Златоград, трябва да имат готовност да осигурят болнична помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация. Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград. Областната болница ще поема случаите от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.

По време на заседанието бяха обсъдени и заповедите на Министъра на здравеопазването, които влизат в сила от 01 юли 2020г., като беше обърнато внимание на облекчаването режима за дехоспитализация и снемане на карантина.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини