Димитровград и Кърджали в съревнование за сертификата Европейски етикет за иновации и добро управление

Общините Берковица, Бургас, Враца, Вълчи дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна баня, Ихтиман, Каспичан, Кнежа, Кърджали, Левски, Ловеч, Мездра, Павликени, Поморие, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище и Челопеч се съревновават за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, като се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.

Принципите за добро управление, по които се оценяват кандидатурите, са честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност. Отличието се връчва за период от 2 години.

В следващия етап на процедурата по кандидатстване независими експерти ще извършат проверка и верификация на самооценките на общините, кандидатстващи за присъждане на Европейския етикет.

Независимите експерти са определени на случаен принцип чрез теглене на жребий. Предстоят анкетни проучвания сред гражданите и сред общинските съветници за прилагането на дванадесетте принципа за добро демократично управление в съответните общини.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини