Обсъжда се партньорство с община Пловдив в голям екологичен проект

Кметът на Първомай Николай Митков е заявил желание общината да участва като партньор на община Пловдив при подготовка и реализиране на интегриран проект  по програмаLIFE.

Програма LIFE, е един от финансовите инструменти на Европейския съюз, който съвместно със структурните и кохезионния фонд, подпомага проекти за опазване на околната среда, природата и КЛИМАТА на територията на ЕС. Той има за цел да преодолее изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда. Програмният му период е от 2014 до 2021 г., а през следващия период се очаква нарастване на финансовата му рамка.

С помощта на този проект, Община Първомай се очаква да преодолее вредните последици от наводнения в резултат на преливането на реки или обилни дъждове, от засушаването в региона и загубата на биоразнообразието в резултат на тези бедствия.

Финансирането на интегриран проект по програма LIFE, е многокомпонентно и изисква предвиждане на средства от безвъзмездна финансова помощ в размер на 60 % от проектното предложение и 40% самофинансиране от партньорите.

Очаквана индикативна стойност за един интегриран проект е приблизително 15 милиона евро. Всяка една от общините партньори ще разполага със средства за участие в проектните дейности, в зависимост от приоритетите си и осигурените средства за собствени вноски. Управлението на проекта ще се извършва от община Пловдив.

Участието на община Първомай в интегрирания проект и финансирането ще бъдат обект на разисквания на предстоящата редовна сесия на Общинския съвет на 25 юни.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Да
    Даню
    3 0
    22:11, 19 юни 2020
    Най-после един проект който ще позволи на община Първомай да се отлепи от дъното. Благодарение на опазената околна среда в града ни ще се завърнат младите хора, ще се повиши благосъстоянието на гражданите, културата и спортът ще процъфтят, населението ще се увеличи заедно с общото интелектуално равнище. Септември ще бъде май, а Първомай ще стане рай! И... се събудих от натрапчивата миризма на какао, изпълнила спалнята ми.
    • Гр
      Грую
      5 0
      08:46, 20 юни 2020
      Данка ,Данка хубаво си мечтаем.И кой ще работи по тия проекти от екипа на недоразумението Митков.Те от умен по умен.
  • 2
    Ма
    мавриков
    2 0
    13:37, 21 юни 2020
    Как кмет червен ще работи с кмет от герб.Нещо не ми се вързва.
    • Др
      Др. Гергов
      2 0
      15:38, 22 юни 2020
      Масонската ложа Слънце казва кой с кого ще работи в интерес на правилното разпределение на обществените финансови ресурси. Такива като Митков само ми козируват и изпълняват за да остане нещо и за тях от баницата
Последни новини